Кламер БГ - Новини: Общинският съвет официално ще подкрепи кандидатурата на София за зимна олимпиада

Общинският съвет официално ще подкрепи кандидатурата на София за зимна олимпиада

България

|
Четв, 13 Дек 2018г. 14:47ч.
Общинският съвет официално ще подкрепи кандидатурата на София за зимна олимпиада

Със силно редактирана декларация Столичният общински съвет вероятно ще подкрепи "усилията" на спортното министерство за издигането на кандидатурата на София за домакин на младежките олимпийски игри през 2024 г. и модернизирането на спортните съоръжения, нужни за форума. Към момента усилията на министерството за подмяна на съоръженията минават през промяна в плана за управление на парк "Витоша".

Текстът на декларацията беше гласуван в четвъртък от специалната общинска комисия по проблемите на парк "Витоша". Самата декларация беше предложена от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера и трябва да бъде гласувана от всички съветници.

Финалният вариант на декларацията е силно окастрен в сравнение с първоначалните намерения на Контрера за ангажимент на общината по този въпрос. Първоначално общинарят настояваше местната власт да се ангажира с евентуалната олимпиада като задължи кмета Йорданка Фандъкова да подкрепи предложенията за промяна на плана за управление на парк "Витоша", изработени от работна група към министъра на спорта Красен Кралев. Те позволяват строителство на съоръжения на почти цялата територия на парк "Витоша", а при изготвянето им не са участвали представители на екоминистерството.

Контрера искаше широка политическа подкрепа за този доклад, за да го внесе. Такава обаче така и не се получи още повече, че подобно решение е и сериозен имиджов проблем за кмета и управляващата София партия ГЕРБ.

В последствие идеята на Контрера еволюира в декларация в подкрепа на кандидатурата за младежка олимпиада и на промените в плана за управление на парка. Нейният първоначален текст също беше редактиран и силно съкратен, но все още съдържаше изречение, свързано с плана за управление на "Витоша". На заседанието на временната комисия по проблемите на планината в четвъртък декларацията претърпя нова редакция и от нея въобще отпадна ангажимент за подкрепа на спорните изменения на документа за управление на защитената територия.

Промяната се наложи, за да може декларацията да получи гласовете и на съветници от опозицията, които казаха, че не могат да се ангажират с подкрепата на спорните изменения. Според Милка Христова от БСП кандидатурата за олимпиада е по-скоро претекст за промяната на плана, който би позволил на компанията "Витоша ски" да изпълни плановете си за разширение на ски зоната на Витоша. Дружеството се свързва с председателя на федерацията по ски Цеко Минев, който беше посочен от премиера Бойко Борисов за собственик на концесионера на ски зоната над Банско.

Кандидатурата

Самата кандидатура на София за домакин на младежка олимпиада е в начален етап. Тя получи подкрепата на председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах през септември. Кандидатурата на София е и единствената обявена към момента. Потенциални кандидати са аржентинският град Ушуая, китайският Харбин и румънският Брашов.

Според Марта георгиева от "Реформаторския блок" е "смешно" общинският съвет да подкрепя кандидатурата на София за олимпиада при положение, че спортното министерство няма как само да издига името на столицата и местната власт трябва да участва в подготовката.

Градът домакин трябва да бъде обявен през юни догодина. Според министъра на спорта Красен Кралев шансът на България да домакинства въпросната олимпиада бил голям. Трябвало обаче да се модернизират съоръженията на Витоша, да се направи ски шанца и да се реши проблема с липсващата писта за скоростните кънки бягания. Част от стартовете пък щели да се правят на Боровец.

Паркинги, автобуси, спирки

На фона на това на заседанието на комисията отново беше повдигнат върпроса за лошото състояние на голяма част от сградите в планината, както и за нуждата от поддържане на инфраструктурата - дори подмяна на спирките на обществения транспорт. До 22 декември по линиите в планината вече трябва да се движат купените наскоро 10 дизелови автобуса втора ръка. Те трябва да заменят старите превозни средства, с които в момента туристите се качват в планината.

Беше обяснено, че общината има намерение да обозначи като такива около 30 съществуващи паркинга в парк Витоша. Догодина щяло да се започне с първите три - край Драгалевския манастир, до неработещия от няколко години хотел "Хюндай" и в местността "Финална къща". Идеята е информация за наличните паркинги и свободните места в тях да се дава в началото на пътищата към Витоша. Самите паркинги няма да се строят, а просто местата, които и сега се ползват за спиране, ще бъдат разчистени и обозначени със знаци. Все още не е ясно какъв е капацитетът им, но едва ли надхвърлял 400 - 500 места.

Догодина трябва да започнат и разговори със собствениците на изоставените хижи в планината, за да се види какви са идеите им за имотите и какво може да се направи, за да се спре разрушаването на сградите.

mediapool.bg