Кламер БГ - Новини: Ще се видим в съда, казват гражданите на правителствата по въпроса за климатичните промени

Ще се видим в съда, казват гражданите на правителствата по въпроса за климатичните промени

Общество

|
Четв, 17 Ян 2019г. 15:08ч.
Ще се видим в съда, казват гражданите на правителствата по въпроса за климатичните промени

Природозащитници във Франция и Ирландия започват да водят съдебни дела, за да принудят правителствата си да предприемат по-усилени действия по климатичните промени. Те са мотивирани от важно решение от 2018 г., според което Холандия трябва по-бързо да намали емисиите, за да опази живота и здравето на своето население.

През октомври холандски апелативен съд каза, че правителството е "направило твърде малко, за да предотврати опасностите от климатичните промени, и прави твърде малко, за да навакса". Той му нареди да гарантира, че до края на 2020 г. емисиите, предизвикващи затопляне на планетата, ще са поне с 25 процента под нивото от 1990 г.

Юристката Теса Хан от фондация "Ургенда", завела делото в Холандия от името на почти 900 граждани, каза, че това и други незавършили дела във връзка с климата се основават на принципа, че правителствата трябва да изпълняват своите задължения съгласно законите за човешките права и Парижкото споразумение за климатичните промени от 2015 г.

"Всички (тези дела) имат един и същ източник на вдъхновение и произтичат от общото убеждение, че нашите правителства имат задължението да ни защитават от заплахи от подобен мащаб, за които съзнателно са съдействали", каза Хан, един от директорите на Мрежата за съдебни дела за климата.

Във Франция четири неправителствени организации, включително "Грийнпийс" и "Оксфам", предприеха действия на 17 декември.

Те изпратиха "предварително искане за обезщетение" в писмо от 41 страници до френския министър-председател и 12 министри от правителството, критикувайки държавата, че не е предприела конкретни и ефективни мерки за борба с климатичните промени.

Правителството има два месеца, за да отговори, а ако не даде задоволителен отговор, организациите се готвят да заведат същинско съдебно дело в Парижкия административен съд през март.

Армел льо Конт, която отговаря за климата и енергетиката във френския филиал на "Оксфам", каза, че вълната от съдебни дела във връзка с действията за климата по света - от Европа и Северна Америка до Пакистан и Колумбия - отразява засилващото се усещане за спешността на проблема, след като въздействието на извънредните метеорологични условия и покачването на нивото на моретата стават все по.видими.

Правителствата, включително френското, говорят много за справяне с климатичните промени, но на практика не правят достатъчно, отбеляза тя.

"Затова мисля, че не е изненадващо, че повече граждани, благотворителни групи и неправителствени организации . . . решават, че правните действия са може би най-добрият отговор", каза тя.

ЗНАМЕНИТОСТИ ПРЕД КАМЕРАТА

Междувременно неправителствените организации повишават осведомеността по въпроса и нуждата от по-решителни действия за климата във Франция чрез видеоклип в Ютюб, в който се появяват знаменитости като актрисата Жулиет Бинош и писателя и режисьор Сирил Дион.

Те също така започнаха онлайн петиция в подкрепа на "Делото на века", както го наричат, събрала за около месец близо 2.1 милиона подписа.

Льо Конт каза, че широката обществена подкрепа за правните действия е важна, защото придава усещане за легитимност на подхода.

Делото буди особени емоции във Франция, която през последните месеци е разтърсена от протестите на "жълтите жилетки" заради социалното неравенство и високата цена на живота, избухнали първоначално заради планираното увеличение на данъка върху горивата.

Френският президент Еманюел Макрон започна тази седмица национален дебат за политиката, включващ въпроса как страната може да премине към използване на повече чиста енергия.

Хан от "Ургенда" заяви, че съдебните дела имат за цел да гарантират, че целевите нива на вредни емисии се спазват, а не да учат държавите как да го направят.

"От правителствата и обществеността зависи да се гарантира, че прилаганите политики осигуряват справедлив (енергиен) преход и . . . че не бедните трябва да поемат бремето на този преход", каза тя.

Льо Конт от "Оксфам" каза, че водената в социалните мрежи кампания "Делото на века" има за цел да предостави повече информация, особено на младите, за мерките, които могат да се предприемат.

ИРЛАНДСКИТЕ ЕМИСИИ СЕ ПОВИШАВАТ

В Ирландия поддръжници на делото за климатичните промени, което се предвижда да започне във Върховния съд на 22 януари, организират детски митинг в Дъблин в събота, за да призоват лидерите "2019-а да бъде годината на амбициозните действия за климата".

Около 12 600 граждани са подкрепили "Делото за климата в Ирландия" с онлайн съобщения. Говорителката Садб О'Нийл каза, че се увеличава осведомеността в страната, която има едни от най-високите емисии на глава от населението в Европейския съюз.

"Това ни помага да покажем на съда, че имаме становище, че не действаме по егоистични подбуди и че се опитваме да представляваме заинтересовани граждани", заяви тя пред фондация "Томсън Ройтерс".

Компанията "Приятели на ирландската околна среда", създадена от природозащитници, ще настоява по делото, че с одобрения през 2017 г. Национален план за смекчаване на климатичните промени правителството е нарушило националното законодателство за действия във връзка с климата, ирландската конституция и задълженията си в областта на човешките права.

Тя също така ще заяви, че планът съвсем не изпълнява стъпките, изисквани от Парижкото споразумение.

О'Нийл отбеляза, че емисиите на Ирландия са се увеличили от 2014 г., след като нейната икономика се е възстановила от финансовата криза през 2008 г., а млечната й промишленост се е разраснала.

Говорител на ирландското министерство на комуникациите, действията в защита на климата и околната среда каза в имейл, че правителството ще се защитава по делото, но отбеляза, че в Националния план за смекчаване на климатичните промени се признава, че за декарбонизиране на икономиката ще е необходима подробна пътна карта.

Той добави, че вече има такава и тя включва правителствен план за действие по климата, "имащ за цел да превърне Ирландия в лидер в предприемането на мерки срещу разрушаването на климата".

Очаква се решението по ирландското дело - съдебен надзор - да бъде постановено след няколко месеца, а френският съдебен процес може да продължи две-три години, каза Льо Конт.

В Холандия трябваше да минат три години, докато апелативният съд потвърди първоначално решение и правителството каза през ноември, че ще преглед на постановлението.

Хан каза, че важно предимство при завеждането на съдебни дела срещу държавите е това, че в съда се прави внимателно проучване на доказателствата за климатичните промени.

"Дори само това, че фактите се документират, е наистина важно комуникационно средство и помага за мобилизиране на обществеността около климатичните промени", каза тя.

По БТА.

mediapool.bg