Кламер БГ - Новини: Шедьоври на италиански художници са подредени в Националната галерия

Шедьоври на италиански художници са подредени в Националната галерия

Общество

|
Ср, 16 Май 2018г. 12:44ч.
Шедьоври на италиански художници са подредени в Националната галерия

Шедьоврите на римския барок на едни от най-известните италиански художници се представят в Националната галерия в София от 15 май до 15 юли.

Изложбата "Бернини и римският Барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца Киджи в Арича" беше открита във вторник вечерта от италианския посланик у нас Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт Луиджина Педди и директора на галерията Слава Иванова.

Изложени са 58 произведения на изкуството, свързани с видни личности от римския барок - от Бернини до Кавалер д'Арпино и Матия Прети.

Толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство през ХVІІ век се представят за първи път у нас. Изложбата включва портрет и автопортрет, пейзажи и алегории с изискан класически вкус, до това, което определяме като "Триумфален Барок", с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма, каза кураторът проф. Франческо Петручи.

Посетителите ще могат да се запознаят с работите на гениалния Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, драматург и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на своя собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока.

Изложбата представя и една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант.

До неговите творби ще застанат шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, поощрител на различните енергии и гениални идеи.

Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца Киджи в Арича, ще може да се видят произведения на Момпер, Бачичо, Кавалер д'Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и други автори.

Изложбата е ще ни накара да помислим върху значението на комуникацията - център на бароковото изкуство, което, благодарение на изцяло нови конотации за времето си, прави революция в естетиката и разпространението на изкуството.

Изложената колекция предлага на посетителите възможността да оценят този стил в неговата очарователна сложност и неоспорима оригиналност.

Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за паралел между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване, каза Слава Иванова.

Изложбата е част от културната програма на българското европредседателство. Организира се от Италианският културен институт в София, съвместно с Националната галерия, под егидата на Столична община.

mediapool.bg