Кламер БГ - Новини: Холандия спечели песенния конкурс на "Евровизия"

Холандия спечели песенния конкурс на "Евровизия"

Общество

|
Нед, 19 Май 2019г. 13:30ч.
Холандия спечели песенния конкурс на "Евровизия"

Представителят на Холандия Дънкан Лорънс спечели песенния конкурс на "Евровизия" за тази година с любовната си балада "Arcade".

Трагичната балада разказва за изгубена голяма любов и се основава на лични преживявания на 25-годишния певец. Букмейкъри предварително го сочеха за победител.

Гост изпълнител на проявата, състояла се в Тел Авив, бе Мадона - 60-годишната Кралица на попмузиката. Облечена като "футуристична" Жана д'Арк в тоалет от Жан-Пол Готие, тя изпълни своята нова песен "Future" и хита си от 1989 г. "Like A Prayer".

Съперници във финала на "Евровизия" бяха представители на 26 страни. Досега Холандия е печелила конкурса четири пъти, последният път през 1975 г. С победата на Лорънс Холандия придобива правото да бъде домакин на конкурса следващата година.

Изпълнението на холандеца Дънкан Лорънс практически бе лишено от каквито и да е сложни технически ефекти. За разлика от други изпълнения, особено на австралийската представителка Кейт-Милър Хайдке, която заедно с две бек вокалистки представи песента си "Zero gravity" на петметвори люлеещи се пилони, а също така демонстрира възможностите на гласовата акробатика.

Тя се класира девета, макар че букмейкърите й отреждаха "сребро".

Oт 41 участници в песенния конкурс до финала достигнаха 26.

Сензационно на второ място се класира представителят на Италия Алесандро Махмуд. Песента на тазгодишния победил в Сан Ремо се нарича "Soldi".

Руснакът Сергей Лазарьов повтори своя резултат от 2016 г. и зае трето място.

Останалите в топ 10 се подреждат така: Швейцария, Норвегия, Швеция, Азербайджан, Северна Македония, Австралия и Исландия.

България не участва в песенната надпревара, въпреки успешните си класирания през последните години.

mediapool.bg