Кламер БГ - Новини: Филмът "Зелената книга" взе най-много "Златни глобуси"

Филмът "Зелената книга" взе най-много "Златни глобуси"

Общество

|
Пон, 07 Ян 2019г. 12:58ч.
Филмът "Зелената книга" взе най-много "Златни глобуси"

Големият победител в 76-ото издание на наградите “Златен глобус“ е филмът "Зелената книга". Той получи три отличия - за най-добър филм комедия/мюзикъл, за най-добър сценарий (за Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели, който е и режисьор на продукцията ) и за най-добър актьор в поддържаща роля за Махершала Али. “Глобусите“ се възприемат като генерална репетиция преди наградите “Оскар“.

Филмът “Зелената книга“ връща зрителя в 60-те години на миналия век. Той разказва история на Тони Лип, италиано-американски охранител, който е нает на работа при Дон Шърли, известен афроамерикански джаз пианист, по време на турнето му в американския Юг. По това време законите на Кроу за сегрегацията все още се прилагат.

Лип и Шърли трябва да използват пътеводител, известен като "Зелената книга на негро пътешественика". Той е списван години наред от цветнокожия пощальон от Ню Йорк Виктор Грийн и представя местата, в които се приемат цветнокожи пътници. Наръчникът е известен като Библията на цветнокожия пътник.

С два “Глобуса" бе отличен “Бохемска рапсодия", посветен на живота на певеца Фреди Меркюри и "Куин". Филмът спечели в категориите за най-добра драма и за най-добър актьор в драма.

"Рома" на Алфонсо Куарон също е с две награди - за най-добър чужд филм и за най-добра режисура. Филмът проследява историята на мексиканско семейство през 70-те години на миналия век и е вдъхновен от живота на самия режисьор. Действието във филма се развива в квартала "Рома" на мексиканската столица. "Рома" спечели "Златния лъв" на кинофестивала във Венеция през миналата година.

Най-добра актриса в драматичен филм стана Глен Клоуз за ролята си в "Съпругата". Наградата за най-добра актриса във филм комедия или мюзикъл взе Оливия Колман за "Фаворитката".

Крисчън Бейл получи наградата Златен глобус за най-добра роля в кинопродукция-комедия или мюзикъл за изпълнението си на Дик Чейни, вицепрезидента на републиканския президент на САЩ Джордж Буш-младши във филма "Вице" (Vice). Бейл благодари в кратката си реч на съпругата си и на Сатаната, че го е вдъхновил как да пресъздаде най-достоверно Чейни. За ролята на Чейни Бейл се преобрази до неузнаваемост. Той напълня с 20 килограма и трябваше да носи няколко пласта латексови протези. Изпълнението му беше посрещнато с единодушно одобрение от критиците. Самият филм "Вице" обаче предизвика смесена реакция сред специалистите. Той бе номиниран в 6 категории за Златен глобус.

Съводещата на церемонията Сандра Оу получи Златен глобус за най-добра актриса в драматичен сериал за "Убивайки Ийв" (Killing Eve). В категорията най-добър актьор в драматичен сериал спечели Ричард Мадън за "Бодигард" (Bodyguard).

В категорията най-добър драматичен сериал победи продукцията "Американците" (The Americans).

Реджина Кинг получи наградата Златен глобус за най-добра актриса във второстепенна роля в кинопродукция за персонажа й на Шарън Ривърс, майката на главната героиня във филма "Ако Бийл стрийт можеше да говори" (If Beale Street Could Talk). Кинг имаше още една номинация - за най-добра актриса в лимитиран сериал или телевизионен филм за "Седем секунди" (Seven Seconds), но в тази категория победи Патриша Аркет за "Бягство по учебник" (Escape At Dannemora).

В телевизионните категории Патриша Кларксън спечели Златен глобус за най-добра поддържаща роля в телевизионна продукция за "Отворени рани" (Sharp objects).

Дарен Крис получи Златен глобус за най-добър актьор в лимитиран сериал или телевизионен филм за "Убийството на Джани Версаче" (The Assassination of Gianni Versace: American crime story).

В категорията най-добър сериал-комедия или мюзикъл спечели "Методът "Комински". Това е второ отличие за продукцията, след като Майкъл Дъглас беше отличен за най-добър актьор в сериал-комедия или мюзикъл за участието си в нея.

За най-добра актриса в сериал комедия или мюзикъл беше отличена Рейчъл Броснахан за "Удивителната госпожа Мейзъл" (The Marvelous Mrs. Maisel).

Бен Уишоу получи Златен глобус в категорията за най-добра второстепенна роля във всякакъв сериал или телевизионен филм за "Един много английски скандал" (A Very English Scandal).

Наградата "Сесил де Мил" за цялостни постижения в киното получи Джеф Бриджис. При получаването на отличието той благодари на всички, с които е работил в киноиндустрията.

Новоучредената награда на името на телевизионната звезда Каръл Бърнет беше присъдена именно на Каръл Бърнет за постижения в телевизионната индустрия. Осемдесет и пет годишната телевизионна ветеранка Бърнет каза, че е много развълнувана от признанието. От догодина отличието ще се връчва за постижения в телевизията.

В категорията най-добър анимационен филм бе отличен "Спайдърмен: В Спайди-вселената" (Spider- man: into the spider-verse). Продукцията е на Питър Рамзи, Боб Персикети и Родни Ротман и разказва приключенията на Майлс Моралес, тийнейджър, който се възхищава на Спейдърмен. Във филма се появяват разнородни "спайдер" герои от различни измерения.

В двете музикални категории наградите бяха присъдени съответно на Джъстин Хървиц за музиката на филма "Първият човек" (First Man) и за песента Shallow от филма "Роди се звезда". Музиката и текстът на парчето са на Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уаят. Песента се изпълнява от Лейди Гага и Брадли Купър. Двамата се качиха на сцената и я изпяха. Същото парче е номинирано и за награди Грами за песен на годината, за запис на годината и за най-добро вокално изпълнение на дует или група.

mediapool.bg