Кламер БГ - Новини: "Физика на тъгата" влезе в краткия списък за наградите "Оскар"

"Физика на тъгата" влезе в краткия списък за наградите "Оскар"

Общество

|
Вт, 17 Дек 2019г. 12:07ч.
"Физика на тъгата" влезе в краткия списък за наградите "Оскар"

Филмът на Теодор Ушев "Физика на тъгата" влезе в късия списък за наградите "Оскар".

"От 92 филма в предварителната селекция бяха избрани общо 10, които продължават напред към най-трудната битка - тази за номинациите. Те ще бъдат обявени на 13 януари", написа във Фейсбук Ушев, който е работил по филма в последните 8 години.

Анимацията адаптира в много личен, макар и не биографичен прочит, едноименния роман на Георги Господинов.

За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии.

Анимацията се разпространява официално на френски и английски език. Гласовете на Росиф Съдърланд и неговия световноизвестен баща, холивудският актьор Доналд Съдърланд озвучават английската версия на филма, а популярният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият баща Манюел Тадрос - френската.

"Физика на тъгата" провокира вниманието на професионалистите и с техниката, използвана за направата на филма. Това е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика – древна техника за рисуване от времето на египетските фараони. Над 15 000 кадъра са рисувани на ръка, променяйки изображението чрез нагряване и рисуване с горещ пчелен восък с пигменти.

mediapool.bg