Кламер БГ - Новини: Учени произведоха водка с ръж и вода от зоната край Чернобил

Учени произведоха водка с ръж и вода от зоната край Чернобил

Общество

|
Четв, 08 Авг 2019г. 10:43ч.
Учени произведоха водка с ръж и вода от зоната край Чернобил

Първата в света водка, направена изцяло от продукти, отгледани в ограничената зона около атомната централа "Чернобил“ вече е факт, съобщи ВВС.

Екип британски учени съвместно с украински агрономи са дестилирали алкохолното питие от ръж и вода, добити от изоставената зона около авариралата през 1986 г. централа.

Водката се нарича "Атомик“, но изобщо не е радиоактивна, обяснява професор Джим Смит.

"Не е по-радиоактивна от всяка друга водка. Проверихме. Две от най-добрите лаборатории в света я изследваха за радиоактивност и не откриха нищо“, казва той.

Според украинския агроном доктор Генади Лаптев, получената чиста водка показва, че земята около Чернобил се е възстановила и пак може да се използва за земеделие.

"Това означава, че не трябва да изоставяме земята, а да я използваме за различни неща и да произведем нещо напълно чисто от радиация“, посочва той.

Засега е произведена само една бутилка, но екипът се надява продуктът да се продава добре, а всички приходи ще отидат за подпомагане на украинските общини, които все още не могат да се възстановят икономически от най-пагубния ядрен инцидент в света.

mediapool.bg