Кламер БГ - Новини: Улица в София вече носи името на Дими Паница

Улица в София вече носи името на Дими Паница

Общество

|
Пет, 17 Май 2019г. 19:26ч.
Улица в София вече носи името на Дими Паница

Малка улица в центъра на София вече носи името на визионера и филантропа Дими Паница.

Тя е разположена между площад "Народно събрание" и бул. "Васил Левски" и е успоредна на бул. "Цар Освободител". До този момент беше без име.

Решението да бъде именувана на Дими Паница е по предложение на Инициативен комитет и е одобрено от Столичният общински съвет през април, съобщиха от Столична община.

Дими Паница е един от видните съвременни българи, допринесъл за развитието на демокрацията и образованието в страната ни чрез общественозначима и дарителска дейност.

"Личността на Дими Паница е свързана с утвърждаването на демокрацията в България и гражданското общество. Той ни остави обединението зад общи каузи, като най-важна е каузата за развитието на младите хора – осигуряването на качествено образование и среда за предприемачество", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на официалната церемония в четвъртък.

Френският посланик Ерик Льобедел посочи, че хора като Дими Паница, проф. Минко Балкански, Кристó, Силви Вартан, Никола Манев, Цветан Тодоров са хора на света. Нормално е тяхното отличаване – това е жест от страна на родината, високо оценяван от техните семейства, приятели и близки, каза Льобедел.

Минко Балкански, който е и един от най-близките приятели на Дими Паница, сподели за него, че той е уважаван от френското общество.

"Когато ми се е случвало да кажа, че съм българин, първото, което ме питат французите, е "Познаваш ли Дими Паница?". Когато България е представена от Дими Паница, човек се чувства горд. С неговата съпруга основават фондация "Свободна и демократична България", която има голяма роля за гражданското общество в България. Повече от всичко Дими Паница знаеше, че образованието е най-важният фактор за прогреса и развитието на една нация", каза проф. Балкански.

"Има един човек, който е изключително ядосан, че не е тук днес – това е Дими. На всички нас той ни липсва ужасно и мисля, че е прекрасно да си припомним завета, който той ни остави – за искреност, демокрация, прозрачност и почтеност. Той беше най-големият защитник на младите и би се радвал изключително много на постиженията, които българските младежи в момента показват. И не на последно място на завършилите Американския университет – една от неговите големи страсти в живота", добави Марина Фон Кристиерсън, племенница на визионера.

Церемонията по наименуването на улицата се съпътства от открита изложба в Ларгото на столицата за живота и делото на Дими Паница. Тя ще бъде там до 16 юни.

Кой е Дими Паница

Димитрий-Иван Евстатиев Паница, по-известен като Дими Паница, e роден на 2 ноември 1930 г. в София. Голяма част от живота му преминава в Съединените щати, където 42 години работи в издателство "Рийдърс дайджест".

С настъпването на демократичните промени в България след 1989 г. се завръща в страната. Заедно със съпругата си Ивон Паница основават фондация "Свободна и демократична България", за да подпомагат процеса на демократизация на българското общество на основата на плурализма, свободната преса и свободния пазар.

Дими Паница е сред основателите и дългогодишен член на борда на Американския университет в България (АУБ), един от създателите на "Джуниър Ачийвмънт" България, "Аутуърд Баунд" България, сдружение "Деца и юноши", Института за изследване на близкото минало, Института за пазарна икономика – София, основател е на Училището за политика, наречено на негово име след смъртта му.

В чужбина Дими Паница участва в Консултативния комитет на годишната Международна награда за гражданска смелост в Ню Йорк, член е на борда на Балканската фондация за децата и младежта (BCYF), дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) в Лондон, Англо-американската прес асоциация в Париж, френския Форум на бъдещето, Института за демокрация в Източна Европа (IDEE), международната Тристранна комисия.

За активната си обществена дейност Дими Паница е носител на редица награди. Удостоен е с най-високото българско отличие орден "Стара планина" първа степен. Кавалер е на Ордена на Почетния легион на Френската република. Носител е на почетен Медал за заслуги на Съвета на Европа.

Дими Паница напуска този свят 2011 г.

mediapool.bg