Кламер БГ - Новини: Три български филма участват на кинофестивала в Сан Себастиан

Три български филма участват на кинофестивала в Сан Себастиан

Общество

|
Пет, 25 Авг 2017г. 11:40ч.
Три български филма участват на кинофестивала в Сан Себастиан

Три български филма участват на 65-ия Международен кинофестивал в Сан Себастиан - "Три четвърти" на Илиян Метев, "Срам" на Петър Крумов и копродукцията "Да обичаш Пабло" (Испания, България) на Фернандо Леон де Араноа, съобщава Националният филмов център.

"Три четвърти" - нежен семеен портрет на деликатните взаимоотношения между брат, сестра и техния баща, е дебютният игрален филм на Илиян Метев ("Последната линейка на София"). Носител е на "Златен леопард" от Локарно в секцията "Режисьори на настоящето" и е избран за фестивала в Торонто. В Сан Себастиан е в програмата "Забалтеги-Табакалера", която е конкурсна от миналата година и се открива с филма "Квадратът" на Рубен Йостлунд ("Златна палма" от Кан).

Световната премиера на късометражния "Срам" на Петър Крумов също е в програмата "Забалтеги-Табакалера". Филмът е за бедното момче Мачо, чиято единствена радост е приятелката му Дона. Тя обаче се срамува от майка му, която е училищната чистачка.

Програмата "Перли" ще бъде закрита с копродукцията "Да обичаш Пабло" (Испания, България) на Фернандо Леон де Араноа. Тя разказва истинската история на наркобарона Пабло Ескобар, убил хиляди, спечелил милиони и "замесен" в изненадваща любовна връзка с телевизионната водеща Вирхиния Байехо.

Българските зрители ще могат да видят "Три четвърти" и "Срам" в конкурсната програма на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна (30 септември - 7 октомври).

mediapool.bg