Кламер БГ - Новини: "Телъс" подпомага 25 социални проекта със 150 000 лв.

"Телъс" подпомага 25 социални проекта със 150 000 лв.

Общество

|
Пет, 07 Дек 2018г. 17:44ч.
"Телъс" подпомага 25 социални проекта със 150 000 лв.

Канадската аутсорсинг компанията "Телъс" през следващата година ще финансира 25 проекта на неправителствени организации, адресиращи проблеми в сферата на образование, околна среда и здравеопазване.

Чековете за 2018 г. са на обща стойност 150 000 лева бяха връчени на официална церемония от Обществения борд на TELUS International Europe в София.

С всяка изминала година конкуренцията става все по-голяма. 25-те отличени проекта бяха избрани от общо 277 проектни предложения, които кандидатстваха за подкрепа през годината. Това е рекорден брой проекти, каза Ксавие Марсенак, заместник-председател на Обществения борд на "Телъс Интернешънъл" в България.

Най-много са подкрепените предложения в сферата на здравеопазването – 12, следвани от образованието – 11 и два в околната среда. Всеки един проект получава финансова помощ до 7500 лв.

Един от подкрепените проекти и "Предизвикателство АЗ МОГА". Той ще бъде реализиран от "Фабрика за идеи". От края на 2017 г. сдружението е официален представител за България на методологията Дизайн за промяна (Design for Change), вдъхновявайки повече от 2 милиона деца, техните учители и родители да повярват, че носят промяната в себе си. Децата ще получават сигурно пространство, в което ще имат възможност да опишат проблемите, които виждат, а учителите, които ще се обучават в рамките на проекта, от своя страна насочват и насърчават учениците. Целият процес се състои от няколко прости фази – "Почувствай", "Представи си", "Направи", "Сподели". В рамките на проекта децата не само мислят за проблемите и техните решения, но и ги реализират на практика, за да се превърнат в добър пример за останалите деца.

Най-голямата безплатна онлайн образователна платформа в света Кан Академия отново получава финансиране за следващата си стъпка - уроците по химия безплатно на български език. Кан Академията (Khan Academy) дава безплатно образование с над 10 000 видео урока и 100 000 упражнения по математика и всички науки и се използва по цял свят от над 50 млн. потребители. С настоящия проект, към вече преведеното съдържание по математика, програмиране и биология в Кан Академия ще се добави и съдържание по химия - една от природните науки, която ни дава информация за околния свят. Добрите познания по химия се отразяват и върху индустриите, екологията, здравеопазването. Кан Академия ще позволи прилагането на т.нар. "огледална класна стая" в часовете по химия и ще даде шанс на всички деца и младежи в страната да учат основите на предмета със своето собствено темпо, умение по умение, в една насърчаваща, игрофицирана онлайн среда и с повече време за индивидуално внимание в клас.

Заместник-председателят на Обществения борд на "Телъс Интернешънъл" в България Ксавие Марсенак каза, че всеки един от финансираните проекти допринася по изключителен начин за подобряването на средата около нас. За пример той даде проекта "Национална школа по химия" на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, които се завърнаха с комплект от златен, сребърен и бронзов медал от международно състезание.

С помощта на финансовата подкрепа на "Телъс" в средата на годината програмата АВLЕ Mentor свърза над 1000 ученици с ментори от различни професионални сфери, каза още Ксавие Марсенак.

По време на церемонията бяха връчени грантове към социално значими проекти на фондации, сред които "Очи на четири лапи", "Синергиа", "Образование без раници", "Детски книги", "Национален алианс за работа с доброволци" и други.

В реализиране на проектите са достигнати деца и младежи в над 15 града в страната, сред които Варна, Плевен, Самоков, Трън, Вършец, Благоевград, Стамболово.

Всяка година Общественият борд на "Телъс" в България разпределя сумата от 150 000 лева между социално значими проекти, предлагащи решения на проблеми в сферата на здравеопазването, образованието и опазването на околната среда.

От създаването си през 2015 г. до момента Общественият борд на "Телъс" у нас е финансирал 84 проекта на обща стойност 600 000 лева.

В България бордът е основан през 2015 г. и негов председател е Левон Хампарцумян. Сред членовете му са директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова, членът на Управителния съвет на Нова телевизия Силва Зурлева, основателят на gorichka.bg Магдалена Малеева, изпълнителен директор на River Stixx Capital Елвин Гури, основател и председател на фондация I can too Нели Радева и представители на топ мениджмънта на TELUS International Europe. Общественият борд в България е петнадесетият по ред борд за цял свят.

mediapool.bg