Кламер БГ - Новини: Създателите на литиево-йонните батерии взеха Нобел за химия

Създателите на литиево-йонните батерии взеха Нобел за химия

Общество

|
Ср, 09 Окт 2019г. 16:54ч.
Създателите на литиево-йонните батерии взеха Нобел за химия

Нобеловата награда за химия за 2019 г. се връчва на трима учени за разработването на литиево-йонните батерии. Това са американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино.

Литиево-йонните батерии са леки, презареждат се и са мощни. Използват се навсякъде - от мобилните телефони и лаптопите до електромобилите. Батериите могат да съхранят голямо количество енергия от възобновяеми източници като слънцето и вятъра.

Те променят коренно живота ни, откакто навлизат в употреба през 1991 г.

Основите на литиево-йонните са положени по време на петролната криза през 70-те години на миналия век от Стенли Уитингам. Той работи по разработването на методи, които могат да доведат до технологии за получаване на енергия без горива. Американецът изследва свръхпроводниците и открива изключително богат на енергия материал, които използва за създаването на иновативен катод в литиевата батерия. Той е направен от титаниев дисулфид, който на молекулярно ниво има пространства, в които могат да влязат литиеви йони.

Анодът на батерията е частично от метален литий, който е с голяма способност да освобождава електрони. Така се получава батерия, която има огромен потенциал - малко повече от два волта. Металният литий обаче е реактивен, а батерията експлодира лесно и не е надеждна.

Джон Гудинаф прогнозира, че катодът ще е с по-голям потенциал, ако е от метален окис, вместо от метален сулфид. През 1980 година той демонстрира, че кобалтовият окис с интеркалирани литиеви йони може да произведе четири волта.

Акира Йошино използва катода на Гудинаф като основа и през 1985 г. създава първата лека батерия, която може да бъде зареждана стотици пъти. В анода той използва нефтен кокс - въглероден материал, който като кобалтовия окис в катода може да интеркалира литиеви йони.

Миналата година Нобеловата награда за химия също беше спечелена от трима учени. Тя отиде при Франсес Арнолд, Джордж Смит и Грегъри Уинтър за "овладяване на мощта на еволюцията".

Нобеловите награди за 2019 година ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Паричната равностойност на приза е 9 милиона крони (832 459 евро).

mediapool.bg