Кламер БГ - Новини: Стартира първият фонд за инвестиции в изкуството в България

Стартира първият фонд за инвестиции в изкуството в България

Общество

|
Четв, 07 Ноем 2019г. 12:34ч.
Стартира първият фонд за инвестиции в изкуството в България

Първият в Източна Европа фонд за инвестиции в изкуството – "Експат Глобално Изкуство", стартира в България.

В портфолиото си той има картини, фотографии, скулптури. Около 120 от тях ще бъдат показани и предложени на аукцион на 19 ноември във Военния клуб, съобщиха от фонда.

Гости на гала-вечерята, по време на която ще се състои и търг с тайно и явно наддаване, ще бъдат сегашни акционери, бъдещи инвеститори, колекционери и творци.

Специално за събитието пристига известният американски експерт в областта на инвестициите в изкуството Джоу Ла Плака (Jo La Placa). Той ще изнесе кратка лекция за изкуството като атрактивен инвестиционен клас.

Колекцията от активи на инвестиционния фонд включва произведения от различни автори, период и стил.

Сред тях са картини от всепризнати майстори като Светлин Русев, Дечко Узунов, Димитър Казаков – Нерон, Бенчо Обрешков, творби на установени автори като Иван Кюранов и Свилен Стефанов, както и творчество от съвременни и все още неизвестни артисти, чиято работа се оценява като перспективна и печеливша в бъдеще.

Специално внимание ще бъде обърнато на Петра Димитрова (23 г.) от Варна, която ще бъде представена с 21 свои картини. Петра спечели първа награда в категория "Живопис" на Националния конкурс за съвременно изкуство за млади автори, организиран от "Експат Глобално Изкуство" през юни 2019 г.

"Фондът има опортюнистична стратегия с фокус върху съвременни автори, чието творчество може да бъде оценено високо скоро, както и върху стари автори, които могат да бъдат преоткрити от пазара. Непрекъснато търсим активно добри сделки, включително със самите творци, които попадайки в портфейла на фонда придобиват валидация на цените си и по-големи възможности да покажат своите работи пред по-широка и специализирана публика", казва управляващият партньор на "Експат Капитал" Никола Янков.

По думите му фондът няма стратегия да формира постоянна своя колекция, а по-скоро търси стойностни творби с добър потенциал за реализация на пазара, така че да осигури на акционерите си печалби от покачването в цените на произведенията в средносрочен и дългосрочен план. Това ще даде възможност дори хора, които не са задълбочени познавачи на изкуството, да спечелят от инвестиции във фонда, смята Янков.

"Експат Глобално Изкуство" е организиран като акционерно дружество с два класа акции и на практика е първият институционален инвеститор на специфичния пазар на изкуството в у нас.

Част от стратегията на "Експат Глобално Изкуство" е да купува изкуство на пазари, където цените са ниски (какъвто е българският, например) и да продава на пазари с установени традиции за колекционерство и в пъти по-високи цени, каквито са пазарите в Западна Европа и САЩ.

"Експат Глобално Изкуство" вече има опит и в придобиването на цели колекции, които по различни причини са притежание на собственици, незаинтересовани от развитието и поддържането им.

Фондът дава шанс и на млади таланти - перспективни, но все още неизвестни за широката публика автори. С тази инициатива прохождащите артисти с потенциал получават възможност да израснат професионално, да бъдат забелязани от колекционерите, галеристите и агентите на пазара, а също и да наредят платната си до всепризнати майстори.

mediapool.bg