Кламер БГ - Новини: "Среща на погледи" на Моста на влюбените в София

"Среща на погледи" на Моста на влюбените в София

Общество

|
Вт, 11 Юни 2019г. 15:34ч.
"Среща на погледи" на Моста на влюбените в София

Фотоизложбата "Среща на погледи" беше открита във вторник на Моста на влюбените в София.

Тя е създадена по повод Шестия световен конгрес на информационните агенции, който се провежда в София от 13 до 15 юли и чийто домакин е БТА.

В изложбата участват агенции от 55 държави с фотографии на тема културната идентичност днес и мястото на религията и изкуството в нея. Образите изразяват различни културни идентичности, показват как хората от петте континента виждат себе си и как биха искали да бъдат видени от другите. Резултатът е пъстра мултикултурна картина, която изненадва не с разликите, а с приликите.

"Въпреки, че сякаш светът отдавна е "разомагьосан" и имаме усещането, особено в Европа и Америка, че нашето време е на рационализъм и атеизъм, религиозният плам продължава да разпалва надежди и войни, да сплотява общностите и да крепи морала им. И изкуството като религиите е "авариен изход" за човека – от баналността на всекидневието му, от принудите на историята, от посредствеността и насилието. И е твърде печално, когато то, докато ни спасява, на свой ред трябва да бъде спасявано, какъвто мотив също присъства във фотографиите", казва доц. Георги Лозанов, който заедно с Иво Хаджимишев са куратори на изложбата.

В своята цялост тя представя пъстрата мултикултурна картина на съвременния свят.

mediapool.bg