Кламер БГ - Новини: Списание "Тайм" обяви Грета Тунберг за "Личност на 2019 година"

Списание "Тайм" обяви Грета Тунберг за "Личност на 2019 година"

Общество

|
Ср, 11 Дек 2019г. 17:48ч.
Списание "Тайм" обяви Грета Тунберг за "Личност на 2019 година"

Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг бе обявена за "Личност на 2019 година" от сп. "Тайм". Изданието представи избора си с корица с нейната снимка и надпис "Силата на младостта".

Няма конкретни критерии за обявяването на това звание. Смята се, че то се дава на човек, който през изминалата година е имал най-голямо обществено влияние, било то положително или отрицателно.

Шестнайсетгодишната Грета Тунберг се превърна в източник на вдъхновение в световната борба срещу глобалното затопляне, привличайки милиони души в подкрепа на тази кауза. Тя беше сред номинираните за Нобелова награда за мир, но не я получи.

В краткия списък за отличието "Личност на годината" попаднаха и американският президент Доналд Тръмп, председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, тайният информатор на ЦРУ, допринесъл за започването на процедурата за импийчмънт срещу Тръмп и събирателният образ на участниците на масовите протестни акции в Хонконг.

Миналата година списанието отличи убития саудитски журналист Джамал Хашоги, журналистите от американския "Капитал газет", чиято редакция бе нападната на 28 юни м.г. в Анаполис, щата Мериленд, , филипинската журналистка Мария Реса и двамата репортери на агенция Ройтерс, хвърлени в затвора в Мианма.

mediapool.bg