Кламер БГ - Новини: Световноизвестният хореограф Димитрис Папайоану ще открие One Dance Week 2020

Световноизвестният хореограф Димитрис Папайоану ще открие One Dance Week 2020

Общество

|
Ср, 06 Ноем 2019г. 17:29ч.
Световноизвестният хореограф Димитрис Папайоану ще открие One Dance Week 2020

Световноизвестният хореограф Димитрис Папайоану се завръща за нов спектакъл в Пловдив след огромния успех на "Великия укротител", който обиколи света и гостува на One Dance Week 2018.

Звездата на световната танцова сцена ще се завърне на One Dance Week 2020, за да открие фестивала с новия си спектакъл - една от най-скъпите продукции в историята на танца, съобщиха организаторите в сряда.

Роден в Атина през 1964 г., Папайоану е един от ветераните на гръцкия театрален авангард и сред най-знаковите и актуални световни хореографи. Най-успешният артист от съвременната сцена на Балканите, Папайоану е автор на десетки спектакли и носител на редица отличия. Творчески директор е на впечатляващите церемонии по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2014 г., на първите Европейски игри в Баку през 2015 г., а през 2018 година Папайоану става и първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал.

Естетиката му е до голяма степен вдъхновена от древногръцката митология и някои от най-известните й символи, митове и произведения на изкуството. Папайоану вижда сцената през перспективата на художник, а телата - като инструмент за предаване на послания и емоции.

За първи път в новата ни история българска културна организация подкрепя артист от световна величина в сферата на съвременните изпълнителски изкуства, съобщават от One Dance Week, които са сред копродуцентите на мащабния проект, по който ще работят още театърът на фондация Онасис в Атина, легендарните Sadler's Wells Theatre в Лондон, Théâtre de la Ville в Париж, биеналето за танц в Лион, фестивалът в Неапол, Grec Festival в Барселона, Théâtre du Châtelet в Париж, Torinodanza и други.

Миналата пролет над 635 артисти от цял ​​свят изявиха желание да участват в новия спектакъл на Димитрис Папайоану. Сред тях само 24 артисти от Русия, САЩ, Канада, Корея, Италия, Франция, България и Гърция бяха поканени в Атина. За съжаление, по-малко от половината са поканени да участват в новия спектакъл. Премиерата на мащабния проект на Димитрис ще се състои през май същата година в Атина.

Българската публика ще е сред първите в света, които ще имат възможността да се докоснат до новото произведение на един от най-успешните и значими световни артисти в областта на съвременния танц.

Билети за спектаклите на 3 и 4 септември 2020 в Дом на Културата "Борис Христов" вече може да намерите на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на EpayGo.

mediapool.bg