Кламер БГ - Новини: СЕМ обяви конкурси за нови шефове на БНТ и БНР

СЕМ обяви конкурси за нови шефове на БНТ и БНР

Общество

|
Пет, 10 Май 2019г. 09:02ч.
СЕМ обяви конкурси за нови шефове на БНТ и БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) стартира процедурите за избор на нови генерални директори на националните телевизия и радио, съобщиха от регулатора.

Документи за нов шеф на БНТ ще се приемат до 3 юни, а самият избор ще е на 5 юли.

За БНР сроковете са съответно 27 май и 28 юни. Мандатът на настоящия генерален директор на Българското национално радио Александър Велев изтича на 29 май.

До избора на нов шеф на БНТ се стигна, след като преди две седмици Константин Каменаров депозира оставката си след присъда от една година и три месеца условно заради шофиране в нетрезво състояние. В същия ден СЕМ реши временно, за три месеца - до организирането на конкурса, мястото му да заеме програмният директор на обществената медия Емил Кошлуков.

Кошлуков направи опит да оглави БНТ при предишния конкурс през 2017 г., който беше спечелен от Каменаров. Препъна го обаче доказването на "трудов стаж" в телевизия, каквото е изискването на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Опитът му в партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", постави СЕМ в неловка ситуация - да решава обвързан ли би бил евентуалният нов генерален директор с партии.

Спекулациите сега са, че Емил Кошлуков отново ще опита да стане генерален директор на БНТ.

Другото спрягано име е на бившия шеф на БНТ Вяра Анкова, която в момента е изпълнителен директор на Нова телевизия, купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви миналия месец. Анкова беше начело на обществената телевизия два мандата подред, колкото е и ограничението по закон. Няма ограничение обаче да се кандидатира за трети, защото той няма да е последователен, твърдят юристи.

Междувременно депутати от ГЕРБ и ДПС се готвят да внесат изменения в Закона за радиото и телевизията, с които мандатите на генералните директори на БНТ и БНР ще бъдат увеличени от три на пет години. Ще се премахне и изискването за "трудов стаж в телевизия" и ще остане само "стаж в телевизия". Един от вносителите - Тома Биков (ГЕРБ) обясни пред "Клуб Z", че идеята е законът да мине след избора на новите ръководства на двете обществени медии, но новите текстове ще важат и за тях.

mediapool.bg