Кламер БГ - Новини: Ретро влак с царски вагон ще пътува на Гергьовден от Горна Оряховица до Трявна

Ретро влак с царски вагон ще пътува на Гергьовден от Горна Оряховица до Трявна

Общество

|
Пет, 05 Май 2017г. 12:52ч.
Ретро влак с царски вагон ще пътува на Гергьовден от Горна Оряховица до Трявна

С единствения по рода си на Балканския полуостров парен локомотив ще пътува Гергьовският влак на БДЖ на 6 май – от Горна Оряховица през Велико Търново до Трявна. В композицията от девет вагона ще бъде включен и царският вагон на Борис III, в който всичко е запазено така, както го е ползвал последният български монарх, включително чаршафите, посудата и обзавеждането, предаде БНР.

Пътуването ще бъде използвано за снимките на клип на джаз певицата Хилда Казасян, която ще раздава автографи на пасажерите.

Автографи ще раздава и машинистът на влака Алберт Иванов. Не само защото е сред малкото в България, каращи парни локомотиви, но и защото до голяма степен на него се дължи вторият живот на ретро машината.

Гергьовският влак е поздрав на клуб "Георги" в БДЖ към всички за 6 май.

От дружеството съобщиха, че в БДЖ работят общо 372 души с името Георги, сред които изпълнителният директор Георги Друмев и шефът на маркетинга Георги Георгиев. Следващият Георги Георгиев е директор на оперативно звено(човекът, който създава графиците и следи за движението на влаковете). Неговият заместник също е Георги, но Димитров. Георги Николов е завеждащ "Протокол" в БДЖ. Общият брой на машинистите и помощник машинистите с име Георги е 80, видно от статистиката, изпратена от дружеството до медиите.

Пътуването с парния локомотив 16,27 от Горна Оряховица до Трявна е не само туристическо преживяване, то е шоу на колела, вдъхновено от всичките 372-ма Георги в Българските държавни железници.

На две гари по трасето предстои музикална програма от местни фолклорни състави, а с пристигането в Трявна, всички пътници се вливат в големия фестивал в града. Учениците от специализираното училище по дърворезба ще бъдат първите посрещачи на композицията. После всички пътници ще се отправят към града, където ги очаква тричасова тревненска фиеста.

От името на всички в клуб "Георги" в БДЖ поздравяват българите, кръстени на светията, убил змея. Гергьовден е този уникален християнски празник, който отбелязват и мюсюлманите.

mediapool.bg