Кламер БГ - Новини: Рашидов покани немски музеи за културните прояви на европредседателството ни

Рашидов покани немски музеи за културните прояви на европредседателството ни

Общество

|
Пет, 20 Ян 2017г. 13:07ч.
Рашидов покани немски музеи за културните прояви на европредседателството ни

За съвместни изложби на германски и български музеи по време на европредседателството на София се договориха министърът на културата в оставка Вежди Рашидов и проф. д-р Михаел Ейсенхауер, генерален директор на германските държавни музеи и на музея Пергамон, по време на визита на Рашидов в Германия.

Очаква се скоро у нас да пристигнат специалисти от Германия за преговори по реализацията на общ проект, съобщиха от Министерството на културата в петък.

Ейсенхауер е поздравил Вежди Рашидов за изключителния успех на представянето на България в Лувъра и за подписването на второ петгодишно споразумение на страната ни със световния Музей. За Германия ще бъде чест да има с България подобен голям съвместен проект, тъй като българското културно наследство е уникално, заяви Ейсенхауер.

Германските музеи могат да покажат у нас особено ценни свои колекции, както и да участват в културни прояви от програмата на Българското председателство на ЕС.

Рашидов се е срещнал и с Гернот Ерлер, председател на парламентарна група в Бундестага и ръководител на Германо-българския форум, който подкрепил идеята за обща изложба на държавите членки на ЕС по време на българското председателство през 2018 година

Ерлер дал висока оценка на културното сътрудничество между двете страни и на работата на Българския културен институт в Берлин и на Гьоте институт в София.

текст снимка Вежди Рашидов обсъди с проф. д-р Ейсенхауер съвместни културни проекти между България и Германия

mediapool.bg