Кламер БГ - Новини: "Пясък в чекмедже" – филм за търсенето на дома по целия свят

"Пясък в чекмедже" – филм за търсенето на дома по целия свят

Общество

|
Ср, 18 Септ 2019г. 16:58ч.
"Пясък в чекмедже" – филм за търсенето на дома по целия свят

Едно от очакваните събития на международния фестивал на документалното кино "Sofia Biting Docs" е филмът "Пясък в чекмедже" с участието на проф. Калин Янакиев. Сценарист е Надя Христова, която е автор и на документалните филми "Чудо голямо" и "17 мига до края на света"

"Пясък в чекмедже" е провокиран от популярните във времето на нискотарифните авиокомпании заглавия като "Местата, които трябва да видим, преди да умрем". Филмът предлага оригинална класация със 7 топ туристически дестинации, но оригиналният му замисъл е наслагването на картините на плажовете с бял пясък с пътуването на духа.

Авторите се опитват да съчетаят пътуването "по хоризонталата" (като обикновен турист) с едновременното пътуване "по вертикалата" – дълбоко към себе си. За пътя "по вертикалата" разказват философът проф. Калин Янакиев и отец Добромир Димитров. Филмът показва и част от живота на малката българска имигрантска общност в Кент, Великобритания.

"Освен забавни мигове и размисли на тема пътешестване, създателите на филма се надяват да окуражат всички, които са склонни да повярват: най-хубавото е скрито за очите", обещават авторите на "Пясък в чекмедже", перифразирайки "Малкият принц".

"В този свят ние нямаме един същински и истински дом. Поради тази причина и се стремим някъде далеч. Ако попитаме човека, който си представя тоя топос - плажа с белия пясък, къде се намира, със сигурност ще ви отговори, че е някъде далеч. Той поради тази причина и тръгва да го търси. Затова и човек пътешества по земята - ние търсим различни, далечни места, в които най-сетне да се приберем в своя дом.", разказва Калин Янакиев.

"Дали това е някаква илюзия?", питат авторите на филма.

"Изглежда това е така. В този свят ние няма да можем да намерим своя истински дом, защото той въобще не се намира по хоризонтала", убеден е проф. Янакиев.

"В процеса на пътуване не е важно къде отиваме. Важно е кого ще намерим", казва отец Добромир Димитров, който е свещеник на Българската църковна община в Кент.

"Стремежът ни беше по ненатраплив и непретенциозен начин да създадем филм за нашето духовно пътуване, за търсенето на райското място. Изглежда ние го дирим по хоризонталата, но сме споходени от него по вертикала", разказва сценаристът Надя Христова.

"Трите ми филма са създадени pro bono oт група колеги, които "изглежда са достатъчно луди, да ми повярват, че добър документален филм може да се направи и без бюджет", обяснява Христова.

"Целта на авторите е да окуражат и всички, които имат добри кино идеи", добавя тя.

Премиерната прожекция на "Пясък в чекмедже“ ще бъде на 1 октомври от 19 ч. в Дома на киното (ул. Екзарх Йосиф 37).

mediapool.bg