Кламер БГ - Новини: Пътуващата колекция с фрагменти от Берлинската стена се настанява в Пловдив (снимки)

Пътуващата колекция с фрагменти от Берлинската стена се настанява в Пловдив (снимки)

Общество

|
Ср, 09 Ян 2019г. 15:05ч.
Пътуващата колекция с фрагменти от Берлинската стена се настанява в Пловдив (снимки)

Единствената пътуваща колекция с произведения върху фрагменти от Берлинската стена се настанява в центъра на Пловдив. Част от творбите вече са поставени в града, съобщава сайтът "Под тепето".

Изложбата е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се казва "Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство". Целта е с нея да бъде отбелязана 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се навършва тази година.

Произведенията са притежание на френския куратор Силвестър Верже и са оценени на 1.2 млн. лева. Лично той е избрал къде точно да бъдат разположени произведенията, които са създадени от творци преди падането на стената през 1989 година.

Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Те са дело на уличните художници Джеф Аеросол от Франция и Джими Си от Австрия и са направени върху голям 3-метров фрагмент от стената.

В центъра на града ще бъдат разположени и три автомобила "Трабант", изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни. В експозицията ще бъде показан и голям стенопис на бразилския художник L7M. Той е направен върху дървени панели за стената "Art Liberty", изложена в Париж през 2015 година.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 12 януари, когато е и церемонията по откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Оригиналните фрагменти от Берлинската стената ще останат в Пловдив до 30 март. През това време в града ще бъдат прожектирани и над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията.

Те ще бъдат показани в Пловдив заедно с интервюта на художниците и филм за уличното изкуство на "Дойче Веле". В рамките на "Art Liberty" ще бъде излъчен и филмът "Ефемер", базиран на архивите на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас. Той е снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди падането й.

По-рано тази седмица кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че на гостите на церемонията по откриването ще бъдат раздавани одеяла и шалове с логото на Пловдив 2019 и хората могат да си отнесат за спомен. Очаква се над 1000 доброволци ще участват в реализацията на събитието, на което е предвидено да има 1000 официални гости, а над 300 журналисти ще отразяват откриването.

Според регистъра за местата за настаняване, в Пловдив има общо около 5000 легла за нощувки. Зам.-кметът на Пловдив с ресор "Култура и туризъм" Александър Държиков обясни, че повечето ходели в центъра на града и вече няма свободни места за деня на откриването. Пред "Под тепето" той обясни, че все пак за всеки желаещ ще се намери място за спане и ако се наложи, гостите на Пловдив ще бъдат настанявани и в близки населени места. По данни на НСП от октомври миналата година, в област Пловдив има общо 9400 легла за нощувки.

mediapool.bg