Кламер БГ - Новини: Последни аплаузи, цветя и силни думи за Стефан Данаилов

Последни аплаузи, цветя и силни думи за Стефан Данаилов

Общество

|
Пон, 02 Дек 2019г. 16:35ч.
Последни аплаузи, цветя и силни думи за Стефан Данаилов

Хиляди се стекоха в студения декемврийски понеделник и стотици продължават да чакат на опашка пред спусналия черен флаг на фасадата си Народен театър "Иван Вазов", за да отдадат почит на Стефан Данаилов. Близо три часа продължава поклонението пред популярния актьор, преподавател и политик от левицата, който почина след дълго боледуване на 27 ноември дни преди да навърши 77 години.

България показа обичта си към големия актьор, сн. БГНЕС

Да кажат последно сбогом на легендата на българското кино и театър дойдоха близки, приятели, колеги актьори, негови студенти, политици от различни цветове и хиляди граждани, които го обичаха не само заради невероятните му роли, но и като човек с голямо сърце.

Входът на Народния театър е отрупан с венци и цветя от различни институции, а невиждана опашка от чакащи да го изпратят в последния му път се изви в градинката, където е показана изложбата, съпътствала преди две години биографичната книга на Стефан Данаилов. Тя показва кадри от филмите "Дами канят", "На всеки километър", "Търновската царица" и други, където всички могат да си спомнят за чара на младия Ламбо.

Дошлите на поклонението обикновени хора споделят, че загубата за българската култура е огромна и че актьорът е живял достойно и пълноценно.

Хиляди стояха на опашка в студа, за да се поклонят пред любичия си актьор, сн. БГНЕС

"За мен Стефан Данаилов беше човешкото лице на българската политика", каза президентът Румен Радев, който дойде да отдаде почит на актьора. "Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи: огромният му принос към българското кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици", заяви Радев пред журналисти.

"Изпратихме една вселена от талант, красота, любов и мъдрост", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която преди дни заяви, че Данаилов за нея е бил като баща. "Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше болките и страданията на останалите като свои. Беше добър човек, почтен и широкоскроен. За нас е вдъхновение, опора и сила", посочи Нинова.

"Ние, българските социалисти, загубихме своя духовен водач, осиротяхме", допълни тя и отбеляза, че Стефан Данаилов е бил политик с достойнство и е останал верен на себе си и на идеите си. Нинова разказа, че в последните си дни, в болничната стая, той й е казал: "Не плачи, каквото и да се случи с мен, продължаваме заедно".

Нинова и редица други функционери от БСП си взеха сбогом със съпартиеца си, който обаче е бил много повече за тях, сн. БГНЕС

"Стефан Данаилов е доказателство, че няма министри, няма партии, изкуството е силно и обединява всички", каза Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура, който бе министър на културата в предишния кабинет на ГЕРБ.

"По-харизматичен човек не съм познавал", каза сегашният министърът на културата Боил Банов. "Той притежаваше рядкото качество освен таланта на сцената и на екрана, да бъде такъв и в живота. Липсата е страхотна. За всички хора и е огромна тъга. Невероятен човек, толкова позитивен, толкова интуитивен, толкова положителен във всички моменти от живота си", каза още той.

"За мен беше чест, че го познавах и бяхме добри приятели", каза президентът /2002-2012/ Георги Първанов . "България губи една светла личност, един от будителите на съвременна България, ярък актьор, с активна гражданска позиция", добави той.

"Стефан Данаилов е един от колосите на българската култура, на българския дух и на българщината", заяви Ивайло Калфин след поклонението, цитиран от агенция "Фокус". Последно сбогом със Стефан Данаилов си взе и лидерът на АБВ Румен Петков.

"Ще запомня Стефан Данаилов като голям артист, учител и личност", посочи кметът на София Йорданка Фандъкова на поклонението. "Като гледам неговите ученици, съм сигурна, че е бил изключително добър към тях. Всички разказват сега своите спомени. Аз го познавам и като министър на културата. С него работихме по някои проекти. Беше изключително сърдечен и отзивчив, голяма личност", каза Фандъкова.

"Всеки период в живота го е изживял пълнокръвно. Това е същество не само на България, това е извънземно, земно и сърдечно. Много красиви и талантливи има, но той е посочен. Беше с нас и мисля, че ще остане. Той е неповторимото нещо, което сме имали", сподели актрисата Татяна Лолова.

Татяна Лолова изпрати Данаилов в последния му път, сн. БГНЕС

"Каза: "Не ме жалете, живял съм, както трябва". Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив, той не е виновен, че беше толкова прекрасен", заяви още тя.

"Човек,

който е над всичко, над дребните неща, достоен, искрен", заяви колегата му Славчо Пеев. "Само няколко думи за Ламбо не може да се кажат", допълни той развълнуван. родното събрание - невероятно беше, човек,". Според него Стефан Данаилов ще остане, защото направи неща, които за телевизията и театъра са жалони, и това не може да го направи всеки,

"Изключително ценена обществена личност, освен голям актьор, и таран, който проправи пътя на едно цяло поколение актьори", смята актьорът Христо Мутафчиев. "Той беше уважаван от абсолютно всички, срещаше обичта на хората, и това му даваше криле да лети", допълни председателят на Съюза на артистите.

"Това е извънземно и земно същество, сърдечно. Има много красиви и много талантливи, но той е посочен, и беше с нас, и ще остане, каза просълзената Татяна Лолова. Каза ни "Не ме жалете, живял съм както трябва!". Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив, той не е виновен, че е толкова прекрасен".

"Той беше един изключително светъл човек, толкова земен и чист по детски, и това е предал на студентите си и хората около него", каза актьорът Владимир Пенев. "Той беше бохем, обичаше живота, взимаше всичко от него и връщаше на живота и публиката още толкова. Искам да го помня като раздаващ човек", допълни той.

"В такъв момент думите са излишни", каза разплакан актьорът Марин Янев. "След такава загуба просто трябва да замълчим. Ще ми липсва рамото му. Той имаше рамо, което предлагаше на всеки, той е роден и орисан да прави добро", допълни той.

"Рядко се раждат такива хора, сякаш Господ го прати да направи щастливи толкова много хора около себе си - достоен, обичащ човек", описа актьорът Ненчо Илчев своя учител и колега.

Черно знаме от фасадата на Народния театър, сн. БГНЕС

В дългогодишната си творческа кариера Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията, които му носят множество български и чуждестранни награди. Той беше професор в НАТФИЗ, депутат в няколко парламента от левицата и министър на културата в правителството на Сергей Станишев.

mediapool.bg