Кламер БГ - Новини: Почина легендата на френския щансон Шарл Азнавур

Почина легендата на френския щансон Шарл Азнавур

Общество

|
Пон, 01 Окт 2018г. 15:53ч.
Почина легендата на френския щансон Шарл Азнавур

Легендарният изпълнител на френски шансони Шарл Азнавур почина на 94-годишна възраст в дома си в Южна Франция, съобщи говорителят му, цитиран от БиБиСи.

Кариерата на Азнавур продължи повече от 80 години със записани над 1200 песни на различни езици и над сто албума, от които е продал над 180 млн. копия по целия свят. Работил е с други легендарни изпълнители като Едит Пиаф, Лайза Минели, Франк Синатра, Патрисия Каас, Лучано Павароти и Пласидо Доминго.

Той става първият французин, който успява да продаде платинов албум в Европа.

Изнесъл е концерти в 94 държави, а през октомври 2017 г. бе и в България.

През 1998 г. списание "Тайм" и телевизия СиЕнЕн го обявиха за най-добрият естраден изпълнител на ХХ век.

Азнавур е участвал е в повече от 60 филма, сред които ленти като "Арарат", "Стреляйте по пианиста", "Дяволът и десетте заповеди" и др. През 1997 г. получава наградата Сезар за заслуги в областта на кинематографията..

През 2017 г. той получи звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Едно от най-известните му парчета е хитът She ("Тя"), който излиза в ефир през 1974 г.

Азнавур е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Рожденото му име е Шанур Вахинаг Азнавурян.

Той започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. За неговия пробив помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и САЩ. Често наричан "френският Франк Синатра“, Азнавур създава песни преди всичко за любовта.

Азнавур се е женил 3 пъти. През 1946 г. за Мишелин Рюгел, през 1955 г. – за Евелин Плесис, и през 1967 г. – за шведката Уле Торсел. Има 6 деца, родени в периода от 1946 до 1977 г.

mediapool.bg