Кламер БГ - Новини: Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

Общество

|
Съб, 19 Окт 2019г. 18:23ч.
Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

Българският патриарх Неофит стана почетен граждани на Перник.Почетните символи на града му бяха връчени на тържествено заседание на общинския съвет.

Негово светейшество е удостоен с почетното звание по предложение на инициативен комитет, оглавяван от областния управител Ирена Соколова. Номинацията се базира на изключителния принос на патриарха за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. Инициаторите заявяват, че подтик за начинанието е стремежът да се продължи традицията годишнините на града да бъдат увенчавани с духовни постижения.

"С голяма благодарност и с признателност, за оценката, която се дава за моите скромни трудове. Затова аз ги приемам с благодарност. И ще пожелая молитвено занапред със застъпничеството на Св. Иван Рилски- нашият национален светец, да бъде всичко така както добрите българи биха подредили своя живот", каза патриархът, цитиран от БНР.

Званието почетен гражданин на Перник получи и Василена Йорданова, която е неколкократна републиканска, европейска и световна шампионка по таекуон-до и кикбокс от 2012 до 2019 година.

mediapool.bg