Кламер БГ - Новини: Откритието как клетките реагират на кислорода спечели Нобел за медицина

Откритието как клетките реагират на кислорода спечели Нобел за медицина

Общество

|
Пон, 07 Окт 2019г. 14:34ч.
Откритието как клетките реагират на кислорода спечели Нобел за медицина

Нобеловата награда за медицина за 2019 година бе спечелена от трима учени за откритието им как клетките в човешкото тяло възприемат промените на нивата на кислорода и се адаптират към тях.

Клетките използват кислород, за да преобразуват храната в енергия. Британецът Питър Ратклиф и американците Уилям Каелин и Грег Семенца откриха как клетките се приспособяват, когато нивата на кислород спадат.

Шведската академия на науките обяви, че техните "елегантни" открития водят до откриване на нови терапии за анемия и дори рак.

"Фундаменталното значение на кислорода е ясно от векове, но не се знаеше как клетките се адаптират към промените в нивата на кислорода", се казва в официалното съобщение на академията.

Сър Питър Ратклиф работи в британския Институт "Франсис Крик", Уилям Каелин е от "Харвард", а Грег Семенца работи в университета "Джон Хопкинс" (САЩ).

Нивата на кислород варират в различни части от човешкото тяло. Има значение дали човек тренира, дали се намира на голяма надморска височина или има открита рана. Когато нивата на кислород спадат, клетките са принудени бързо да адаптират метаболизма си.

Сензорната способност на клетките може да предизвика производството на нови червени кръвни клетки или изграждането на нови кръвоносни съдове. Кислородът има роля в работата на имунната система и дори в най-ранните етапи на човешкото развитие в утробата.

Разбирането на ролята на кислородните способности на организма води до идеи за нови терапии. При рак, туморите могат да ускорят създаването на нови кръвоносни съдове, за да улеснят растежа си. Ако тялото бъде провокирано да произвежда повече червени кръвни клетки, това може да помогне за лечението на анемията.

С обявяването на Нобеловата награда за физиология бе открита Нобеловата седмица, чиято най-голяма интрига е ще спечели ли младата шведска екоактивистка Грета Тунберг награда за мир. .

Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 8 октомври, за химия - на 9 октомври. На 10 октомври ще бъдат присъдени две Нобелови награди за литература - за 2018 г., когато нямаше лауреат заради намаления поради скандали състав на Шведската академия, и за 2019 г.

В петък - 11 октомври в Осло ще бъде обявена Нобеловата награда за мир, а на 14 октомври в Стокхолм ще бъде обявена Нобеловата награда за икономика.

По желание на Алфред Нобел (1833 -1896) учредените от него награди са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.

mediapool.bg