Кламер БГ - Новини: Отиде си художникът Андрей Даниел

Отиде си художникът Андрей Даниел

Общество

|
Пет, 24 Ян 2020г. 16:52ч.
Отиде си художникът Андрей Даниел

Големият български художник Андрей Даниел е починал тази нощ на 67-годишна възраст, съобщиха от Софийската градска художествена галерия, в чиато постоянна експозиция има картини на твореца.

"Андрей не беше по дългите и мъчителни неща, просто си угасна изведнъж", каза съпругата му изкуствоведката Олимпия Николова.

Андрей Даниел работи основно в областта на живописта, но също и стенопис, сценография, графика и оформление на книги.

За кратко се отдава на авангардното изкуство, като част от група "Градът", в която са още художниците Греди Асса, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и изкуствоведът Филип Зидаров. Заедно правят няколко изложби, но след разпадането на групата през 1991 г. Андрей Даниел се връща към живописта, припомня БНР.

"Може би най-важното е този, който е тръгнал за среща, да е готов", художникът в едно от последните си интервюта за радиото.

"Изкуството и литературата се оказват едни от най-мощните и убедителни методи във воденето на разследванията на историческия процес. В това число и живописта, трупайки истини, полуистини, лъжи, фикции, гротески и апотеози, дава обилен документален материал, но освен всичко тя е едно от малкото реални доказателства за истински човешки страсти, жестове и драми, материална следа от конкретни човешки присъствия", цитират негови думи от Съюза на българските художници в некролога му..

Андрей Даниел е роден на 28 март 1952 г. в Русе. Син е на легендарния театрален режисьор Леон Даниел. Завършва живопис при проф. Добри Добрев в Националната художествена академия, където по-късно сам започва да преподава. Там става доцент, а след това и професор в специалността. През годините е декан на факултета по изящни изкуства, ръководител на катедра живопис.

Има над 150 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 40 публикации.

Негови картини са част от постоянните колекции и на художествените галерии на Братислава и Шчечин, в официалната колекция на олимпийските игри в Китай и на Европейския парламент.

През 2011 г. издателство "Захари Стоянов" публикува книгата му "Неща, места и хора", която включва както творби на художника, така и негови текстове - пътеписи, есета, портрети.

mediapool.bg