Кламер БГ - Новини: Отиде си рок легендата Джинджър Бейкър

Отиде си рок легендата Джинджър Бейкър

Общество

|
Нед, 06 Окт 2019г. 15:55ч.
Отиде си рок легендата Джинджър Бейкър

На 80-годишна възраст почина легендарният рок барабанист Джинджър Бейкър, предаде Би Би Си.

Роденият на 19 август 1939 г. в Лондон барабанист е познат най-вече от кариерата си с английската рок група "Крийм", но е свирил също с "Блайнд фейт", "Хоукуинд" и "Фела кути".

Сочен е за най-добрия барабанист за своето време, а стилът му съчетава лиричността на джаза със силата на рока. Според някои критици, легендарният с бързината и уменията си Бейкър, е най-добрият барабанист в историята на рок музиката. Питър Едуърд Бейкър, както е рожденото му име, е наричан "Джинджър" заради цвета на косата си.

Бейкър започва да свири на барабани като тинейджър. "Никога не бях сядал зад барабани преди това, но седнах и можех да свиря. Един от музиканните се обърна и каза „Боже, имаме си барабанист". А аз си помислих „Боже, аз съм барабанист“, казва в свое интервю от 2009 г. Бейкър.

Първоначално той свири с джаз и блус музиканти. През 1966 г. Бейкър, Ерик Клептън и Джак Брус създават групата "Крийм". Въпреки че не съществува дълго, групата оказва значително влияние върху развитието на рок музиката през 70-те години. Майсторските импровизации на триото и специфичното тежко рок-блус звучене, донасят на Крийм международна известност, а на музикантите – статут на суперзвезди.

Освен с музиката си Джинджър Бейкър е известен и с трудния си характер. "Бях лош. Нарочно провалях звукозаписни сесии заради характера си и избухвах и за най-малкото нещо", казва барабанистът за себе си през 1970 г.

Той е бил женен 4 пъти, а една от съпругите му, Елизабет Ан Бейкър, казва за него, че ако самолет се разбие и има един оцелял, това ще е Бейкър.

mediapool.bg