Кламер БГ - Новини: От подножието на Еверест бяха изчистени 11 тона отпадъци

От подножието на Еверест бяха изчистени 11 тона отпадъци

Общество

|
Пет, 07 Юни 2019г. 10:35ч.
От подножието на Еверест бяха изчистени 11 тона отпадъци

Непалска правителствена експедиция разчисти 11 тона отпадъци от подножението на връх Еверест. Бяха открити тела на четирима загинали алпинисти.

Алпинистите от правителствената експедиция по почистване споделиха, че купищата отпадъци са се събирали в продължение на десетилетия. Човешки екскременти, използвани бутилки с кислород, разпокъсани палатки, въжета, кенове и пластмасови материали, са били струпани най-вече в районите на Лагер 2 и Лагер 3.

"Всеки, който започва експедиция на Еверест, ще види огромните количества отпадъци в двата лагера. Затова и там насочихме нашите усилия . Успяхме да премахнем по-голямата част от боклуците", каза Дандураж Гимире от Министерство на туризма на Непал.

Отпадъците, както и четирите тела на загиналите алпинисти, са били заровени дълбоко под снежната покрива през зимните месеци, но идването на лятото и разтапянето на снега помогнаха за тяхното локализиране .

Миналия месец девет алпинисти загинаха от непалската страна на Еверест, както и други двама от тибестката. Това поставя месец май като най-смъртоносния сезон за алпинизъм от 2015 г. насам.

mediapool.bg