Кламер БГ - Новини: Остават само два дни, за да се спре презастрояването на Странджа

Остават само два дни, за да се спре презастрояването на Странджа

Общество

|
Пон, 30 Март 2020г. 12:56ч.
Остават само два дни, за да се спре презастрояването на Странджа

На 31 март изтича крайният срок за изпращане на граждански становища по проекта за нов устройствен план на община Царево, напомнят от гражданската инициатива "Зелени Закони".

Планът предвижда нови 835 декара за застрояване в парк "Странджа". От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара.

От неправителствената организация са подготвили примерно становище, в което всеки гражданин, който не е съгласен с допълнителното мащабно строителство по най-южното Черноморие, може да попълни името и адреса си и да го изпрати по имейл.

След това ще получи входящ номер от Министерството на околната среда и водите и мнението му би трябвало да бъде взето предвид при общественото обсъждане на плана, което е насрочено за 13 април. Изпращането на становището отнема около 2 минути.

"Зелени закони" анализира подробно проекта и откри множество аспекти, които противоречат на националното законодателство и на европейските природозащитни директиви.

Тези пропуски и явни грешки в проекта за устройствен план ще наложат пълното му преработване, с което отново ще се отложи с години така нужното общинско планиране на устройството на българското Черноморие, посочват от организацията.

Важно е да не бъде допуснато планът да бъде приет в такъв вид, тъй като това би довело не само до унищожаването на красивата природа в района, но и би минирало бъдещото развитие на общината - няма как добро планиране да се извършва, когато се използват грешни данни, посочват от гражданската инициатива.

Като пример дават площта на плажовете в общината. През 2008 г. активната плажна площ е

определена на 344 декара, а в сегашния проект на 602 декара.

Възможно ли е за 12 години плажовете да са се увеличили двойно, питат от "Зелени Закони". Нещо повече, в различните части на този план, данните за площта на отделните плажове се разминават значително, често в пъти, допълват от организацията.

mediapool.bg