Кламер БГ - Новини: Обичат ли ни котките и кучетата или живеят с нас само заради храната?

Обичат ли ни котките и кучетата или живеят с нас само заради храната?

Общество

|
Пет, 19 Юли 2019г. 18:36ч.
Обичат ли ни котките и кучетата или живеят с нас само заради храната?

Куче, котка или птичка – ние обичаме домашните си любимци и сме готови на всичко за тях, но много стопани си задават въпроса: взаимни ли са тези чувства? Колко силно ни обичат нашите домашни животни?

За да се разберат правилно чувствата и усещанията на домашните любимци, като начало трябва да се изясни за каква форма на любов говорим, пише германският в. "Велт" в статия по темата. Любовта може да бъде различна. Древните гърци точно са обозначили тези различия. Любовта, основана на сексуално влечение, са нарекли "ерос", любовта между членовете на семейството – "строге", а любовта, изразяваща се в приятелство - "фѝлия"

Към коя категория се отнасят чувствата, които е възможно да изпитват към нас домашните ни любимци?

Най-голяма симпатия към човека проявяват кучетата. На поведението им са посветени многобройни изследвания, които водят учените до извода, че кучетата активно търсят близост с човека. Това се проявява и в биохимичните процеси в организма на кучетата при контакта им с хора. Например, когато ги галим, им се понижава кръвното налягане.

Животните също така изпитват болка при раздяла и страх, когато ги оставяме. Същите чувства изпитва и човекът, като това също се проявява и на хормонално равнище. По-специално става дума за хормона окситоцин, наричан също "молекула на любовта".

При много млекопитаещи този хормон се произвежда, когато например изпитват сексуална възбуда. Но равнището му нараства и когато видим човек, когото обичаме, особено ако ни е близък родина. Интересно е, че кучетата реагират с освобождаване на окситоцин не само при общуване с други кучета, но при общуване с хора. Сред млекопитаещите това е крайно рядко явление.

По подобен начин реагират и котките. Изследване на Университета Клермонт -Гредуейт показва, че нивото на окситоцин при котките нараства, когато стопаните им ги галят. Но в сравнение с кучетата, котките произвеждат около 5 пъти по-малко окситоцин. Излиза, че котките ни "обичат" пет пъти по-малко от кучетата, отбелязва авторът на изследването Пол Зак.

Въпреки това резултатите от изследването показват, че кучетата и котките ни свързват с някакъв вид семейна любов. Но не еротична – независимо, че кучетата имат склонност да се свиват в краката ни, това няма нищо общо със сексуалното влечение. Някои експерти го интерпретират като доминантно поведение, а други смятат, че така кучатата "изпускат парата".

По този начин котките и кучетата не виждат в нас свой потенциален партньор, а изпитват към нас чувства, каквито ние имаме например към нашите родители, братя и сестри, тоест, както биха казали древните гърци – "строге".

Малко по-различно стоят нещата с нашите пернати домашни любимци. Птиците изпитват към стопаните си чувства, които по-скоро приличат на "ерос". Ако например галите папагала на определени места – по гърба или под крилата, той често възприема това като прелюдия и започва да произвежда полови хормони.

Има и още една форма на любов, която повечето животни споделят с нас. Независимо дали е морско свинче, костенурка или змия – всички домашни животни ги обединява любовта към пълната купичка в храна. Животните възприемат отношенията си с нас като вид надеждна дружба, ключов момент от която е гарантираната храна. И дори на нас това да ни изглежда малко егоистично, все пак е знак за доверие и лоялност в духа на "фѝлията", любовта между приятели. А приятелството, както казват, е най-чистата и висша форма на любов.

mediapool.bg