Кламер БГ - Новини: Най-богатият човек се включи в надпреварата за изследване на Луната

Най-богатият човек се включи в надпреварата за изследване на Луната

Общество

|
Пет, 10 Май 2019г. 09:47ч.
Най-богатият човек се включи в надпреварата за изследване на Луната

Най-богатият човек в света Джеф Безос представи във Вашингтон проект за космически апарат, с който има намерение да се включи в изследванията на Луната, съобщиха световните агенции.

В последната година НАСА предприе редица стъпки, с които се опитва да върне отново човека на естествения спътник на Земята. За целта американската космическа агенция обяви, че ще работи съвместно и с частни компании.

Безос е шеф на компанията за интернет търговия "Амазон" и на космическата компания "Блу ориджин". Апаратът му се казва "Блу муун" ("Синя Луна") и се очаква през 2024 г. да направи първия си полет до Луната, като ще транспортира дотам превозни средства и оборудване.

"Това е "Блу муун" ("Синя луна")", обяви Безос по време на представяне, докато завесите се отдръпваха, разкривайки прототип в естествена величина на апарат за кацане на Луната.

Теглота на апарата е над 3 тона празен и 15 тона зареден с гориво. "Блу муун" ще може да извършва меко кацане на лунната повърхност с полезен товар от 3.6 тона и от 6.5 тона в по-голямата си версия.

За апарата е разработен уникален двигател - Би И 7 (BE-7), посочва ТАСС.

"Това е невероятен апарат и той ще стигне до Луната", заяви Безос. Той обясни, че проектът се разработва от три години.

"Блу муун" стои върху четири крака. В горната част на апарата има пространство, където ще се намира превозваното оборудване - инструменти и апаратура за научни изследвания, четири малки лунни роувъра, а след време и модул с нормално налягане, предназначено за хора.

В средата на апарата се намира голям сферичен резервоар за гориво (втечнен въглерод).

Целта е кацане на южния полюс на Луната, където има замръзнала вода. От водата би могло да се произвежда водород, който ще се използва като гориво за изследване на Слънчевата система.

Според документ, разпространен от "Блу ориджин", първото кацане на Луната е набелязано за 2024 г. - датата, определена преди по-малко от два месеца от правителството на Доналд Тръмп за завръщане на астронавти на Луната, като сред тях се очаква за първи път да има и жена.

"Можем да помогнем този срок да бъде спазен. Време е да се върнем на Луната, но този път, за да останем", заяви Безос.

mediapool.bg