Кламер БГ - Новини: Мобилно приложение намалява пристъпите на мигрена

Мобилно приложение намалява пристъпите на мигрена

Общество

|
Пет, 07 Юни 2019г. 12:55ч.
Мобилно приложение намалява пристъпите на мигрена

Според Медицинското училище към Нюйоркския университет (NYU School of Medicine) страдащите от мигрена, които използват техниката прогресивната мускулна релаксация чрез мобилно приложение поне два пъти седмично, са имали по-малко дни с главоболие месечно, съобщава специализираното издание HealthEuropa.

Разработено от изследователи от NYU School of Medicine, приложението, наречено RELAXaHEAD, направлява пациентите чрез прогресивна мускулна релаксация. При тази форма на поведенческа терапия, пациентите редуват релакс и напрягане на различни мускулни групи, за да намалят стреса и тревожността.

Проучването, което е публикувано в списание Nature Digital Medicine, според изследователите, е първото, което оценява клиничната ефективност на приложението за лечение на мигрена и добавя приложението към стандартните терапии, включващи медикаментозно лечение под наблюдението на лекар.

Миа Минен, която е невролог и старши изследовател в проучването, коментира, че пациентите могат да следват поведенческата терапия ако тя е лесно достъпна, както е с приложението, и да практикуват в удобно за тях време.

"Клиницистите трябва да преосмислят своя подход към лечението на мигрената, защото много от утвърдените терапии, въпреки че са доказали, че са най-добрият курс на лечение, не действат при всеки начин на живот."

Мигрената засяга над 36 милиона души само в САЩ. Първоначалните симптоми включват умерена до тежка болка в главата, която често е придружена от гадене и чувствителност към светлина и звук. На пациентите често се предписва медикаментозно лечение и поведенческа терапия, но те не продължават терапията дори след препоръка на лекар, заради разходите и неудобствата.

Проучването обхваща 51 пациенти с мигрена в медицинския център “Лангон“ към Нюйоркския университет.

Те са били помолени да използват приложението за 90 дни и да си водят всекидневни записки за честота и тежестта на главоболието, докато приложението следи колко дълго и често пациентите са използвали прогресивна мускулна релаксация.

Участниците в проучването средно са имали 13 дни главоболие на месец, вариращи между 4 и 31. 39% процента от пациентите в проучването също са съобщили, че страдат от безпокойство, а 30% от депресия.

Прогресивната мускулна релаксация с приложението RELAXaHEAD спада до 51% след шест седмици и до 29% след три месеца.

Предвиждайки постепенно намаляване на употребата на приложението, авторите планират да идентифицират потенциални начини за насърчаване на по-честите сесии. Те също така планират да проучат най-добрите начини за въвеждане на приложението в техните клинични практики.

Минен казва, че като цяло резултатите от проучването показват, че достъпните мобилни технологии могат ефективно да обучат пациентите как да управляват техните мигрени през целия живот.

mediapool.bg