Кламер БГ - Новини: Милиони пациенти умират заради медицински грешки и СЗО си поставя за цел да ги намали

Милиони пациенти умират заради медицински грешки и СЗО си поставя за цел да ги намали

Общество

|
Пон, 16 Септ 2019г. 14:13ч.
Милиони пациенти умират заради медицински грешки и СЗО си поставя за цел да ги намали

Милиони пациенти получават увреждания всяка година заради опасни здравни грижи в световен мащаб, което води до 2.6 милиона смъртни случая годишно само в страните с нисък и среден доход. Повечето от тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати, затова Световната здравна организация (СЗО) иска да привлече глобалното внимание върху проблема за безопасността на пациентите. За първа година 17 септември ще бъде отбелязан като Световен ден за безопасност на пациентите.

"Никой не трябва да бъде увреден докато получава здравни грижи. И все пак в световен мащаб най-малко 5 пациенти умират всяка минута заради опасни грижи “, посочва генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейсус.

“Нуждаем се от култура за безопасност на пациентите, която насърчава партньорството с пациентите, насърчава докладването и ученето от грешките и създава среда без вина, в която здравните работници са овластени и обучени да намаляват грешките“, допълва той.

Четирима от всеки десет пациенти получават увреда по време на първичната и амбулаторната медицинска помощ. Най-пагубни са грешките, свързани с диагнозата, предписването и употребата на лекарства. Само грешките при медикаментозното лечение струват около 42 милиарда щатски долара годишно. Несигурните хирургични процедури водят до усложнения при до 25% от пациентите, което причинява до 1 милион смъртни случая по време на или веднага след операцията.

Увреждането на пациента в здравеопазването е неприемливо според СЗО и затова тя призовава за спешни действия от страна на държави и партньори по целия свят, за да се намали вредата на пациента при оказването на медицинска помощ. Безопасността на пациента и качеството на грижите са от съществено значение за предоставянето на ефективни здравни услуги и постигането на универсално здравно покритие.

Инвестициите в подобряване на безопасността на пациентите могат да доведат до значителни финансови икономии. Цената на профилактиката е много по-ниска от цената на лечението при увреда. Например, само в Съединените щати целенасочените подобрения на безопасността са довели до приблизително 28 млрд. долара спестявания в болниците между 2010 и 2015 г.

По-голямото участие на пациента е ключът към по-сигурната грижа. Ангажирането на пациенти може да намали тежестта на вредата с до 15%, спестявайки милиарди долари всяка година.

СЗО призовава пациентите, работещите в здравеопазването и здравната индустрия да говорят повече за безопасността. Първият Световен ден за безопасност на пациентите ще бъде отбелязан в цял свят, включително и в България, като паметници в различни градове ще бъдат осветени в оранжев цвят в знак на ангажираност към безопасността на пациентите.

mediapool.bg