Кламер БГ - Новини: Мари и Пол са сред най-избираните имена в Германия, Мохамед - на първо място в Берлин

Мари и Пол са сред най-избираните имена в Германия, Мохамед - на първо място в Берлин

Общество

|
Пет, 03 Май 2019г. 20:07ч.
Мари и Пол са сред най-избираните имена в Германия, Мохамед - на първо място в Берлин

Мари и Пол са най-предпочитаните имена за новордените през 2018 г. в Германия, показва ежегодното проучване на Обществото за немски език (GfdS). При момичетата тройката се допълва от София и Мария, а при момчетата - от Александър и Максимилян.

По данни на организацията GfdS, която публикува рейтинги на най-популярните имена в Германия от 1977 г. насам, мнозинството от германците избират за децата си традиционни имена, каквито са носили техните родители, баби и дядовци. Наред с тези "класически" имена, в списъка за 2018 г. влизат и кратки имена като Миа, Анна, Леон, Ноа. Новост се оказват също така Йохана и Хенри.

Рейтингът на избраните имена остава непроменен в сравнение с 2017 г. Емма, Ханна и Миа са най-избираните имена за момичета и Бен, Пол и Леон – за момчета.

Мохамед е най-избираното име за момче в Берлин

Като се има предвид, че всеки четвърти жител на Германия е с имигрантски корени, а най-голямата част от мигрантите (14%), са от турски произход, голяма част от имената са с турско-арабски произход. Рейтингът на турските имена в Германия през 2018 г. се оглавява от Лайла, Лейла и Мохамед.

Любопитен факт е, че Мохамед с всичките си вариации е най-често даваното име на децата, родени в Берлин, Бремен и Хамбург.

В Берлин Мохамед излиза на първо място, изпреварвайки Луис и Емил.

От 22 177 новородени момчета през 2018 г. в Берлин, 280 са кръстени Мохамед, посочва ръководителката на GfdS Андреа-Ева Евелс.

В общия рейтинг обаче Мохамед не попада в десетката на най-популярните имена в Германия, а излиза на 24-то място.

От GfdS коментират, че като цяло традиционните германски имена отстъпват място на интернационалните.

Между различните области в Германия също се забелязват разлики. Например, родителите в източните и северните федерални провинции, все повече избират "старомодни" имена като Матилда, Фрида, Ида, Грета, Лени и Лина за момичета и Карл, Оскар, Антон, Тео и Якоб – за момчета.

На юг децата по-често се кръщават с християнски и библейски имена.

GfdS посочва също, че Шарлот и Емил са потенциални претенденти да оглавят списъка на най-избираните имена в близко бъдеще. И двете имена са в челната десетка в повечето германски провинции през миналата година.

В Германия през 2018 г. са се родили над 1 млн. и 10 хил. деца. От тях момичетата са 48.6%, а момчетата 51.3%.

mediapool.bg