Кламер БГ - Новини: Легендарни артисти настояха за мерки срещу климатичните промени на фестивала във Венеция

Легендарни артисти настояха за мерки срещу климатичните промени на фестивала във Венеция

Общество

|
Нед, 08 Септ 2019г. 11:33ч.
Легендарни артисти настояха за мерки срещу климатичните промени на фестивала във Венеция

Легендарни артисти призоваха за мерки срещу климатичните промени по време на кинофестивала във Венеция и разкритикуваха политическия елит.

Вокалистът на “Ролинг стоунс“ Мик Джагър отправи критики към американския президент Доналд Тръмп за липсата на усилия в борбата с климатичните промени.

Сред известните личности, отправили критики във Венеция беше и британският музикант, автор на текстове и музика на групата “Пинк Флойд“ Роджър Уотърс, който определи като “безсърдечни социопати“ доскорошния италиански вицепремиер, британския премиер и американския президент, съобщи БНР.

“Или изпитваш любов към някого, или не. Но хора Салвини, като Борис Джонсън и Доналд Тръмп- те нямат любов в сърцето си!

Те са безсърдечни социопати, които обикновените хора не трябва да вземат на сериозно“, каза Роджър Уотърс, който от дълги години е поддръжник на левите във Великобритания”, каза Уотърс.

Мик Джагър също отправи критики и към управляващите в Лондон, и по света. И по-специално към Доналд Тръмп, който отмени законодателството за защита на околната среда.

“Съединените щати трябваше да поведат световната битка срещу промените в климата, но те решиха да тръгнат в обратната посока. Но аз се радвам, че има хора, които протестират - независимо дали на червения килим или на друго място. Радвам се, че правят това, защото те са тези, които ще наследят планетата!“, каза Мик Джагър, чието одобрение спечелиха стотиците екоактивисти, които излязоха на протест в деня на церемонията по раздаването на наградите във Венеция.

Облечени в бели гащеризони, вчера около 300 души със знамена и плакати, превзеха пространството, където филмовите звезди обикновено позират пред фотографите.

Освен Джагър и актьорът ветеран Доналд Съдърланд изказа подкрепа за акцията на природозащитниците.

“Когато си на 85 години с деца и внуци - тогава осъзнаваш, че няма да им оставиш нищо, ако гласуваш за тези хора - и в Бразилия, и в Лондон, и във Вашингтон. Те съсипват света, а като ги подкрепяме, ние, хората, допринасяме за упадъка света“.

В демонстрацията срещу климатичните промени се включи и венецианската група “НЕ на големите кораби“, която се противопоставя на влизането на круизни кораби в лагуната на града:

"Само като видя тези огромни круизни кораби да минават покрай мен и да хвърлят сянка в дома ми - чувствам се обречена“, каза една от протестиращите преди кинофестивала във Венеция, на който филмът „Жокера“ на режисьора Тод Филипс, посветен на един от най-големите врагове на Батман във вселената на Ди Си Комикс, взе голямата награда “Златен лъв“.

mediapool.bg