Кламер БГ - Новини: Край Стокхолм е открит кораб като прочутия "Васа" от ХVІІ век

Край Стокхолм е открит кораб като прочутия "Васа" от ХVІІ век

Общество

|
Пет, 08 Ноем 2019г. 20:06ч.
Край Стокхолм е открит кораб като прочутия "Васа" от ХVІІ век

Морски археолози са открили в архипелага на Стокхолм останки от два кораба от ХVІІ век, единият от които вероятно е на плавателния съд "Аплет", произведен за шведската армия заедно с прочутия "Васа", потънал минути след първото си отплаване от Стокхолм през август 1628 г., който е изваден от водата и днес е експониран в специален музей.

Водолази се открили плавателните съдове във вторник край остров Ваксхолм, където се знае, че се намират останките на редица кораби, включително на кораба "сестра" на "Васа" – "Аплет", съобщава Асошиейтед прес в петък.

Заедно с "Васа",

който потъва под погледите на събралата са да го изпрати тълпа, заради грешки в проектирането и прекомерна тежест на оръдията, са изработени още три кораба – "Аплет", "Кронан" и "Скептер", които за разлика от "Васа" са служили на шведската

флота и са участвали в битки.

"Смятаме, че някой от тях е потънал в този ройон", казва Патрик Хоглунд, подводен археолог и водолаз в Музея на останките. Взети са проби от намерените кораби, които ще бъдат изпратени в лаборатория за датиране. Тъй като останките са доста запазени, археолозите очакват сред допълнителни проучвания да успеят да установят точно кой кораб е откритият.

Въпреки че от векове са на дъното на Балтийско море, останките са вмного добро състояния заради слабо солените му води.

Засега няма планове да се вади корабът от дъното на морето, както е направено това с "Васа" през 1961 г., след което корабът е реставриран с години преди откриването на музея през 1990 г.

mediapool.bg