Кламер БГ - Новини: Коледни картички в подкрепа на деца със специфични хранителни потребности

Коледни картички в подкрепа на деца със специфични хранителни потребности

Общество

|
Пет, 13 Дек 2019г. 13:15ч.
Коледни картички в подкрепа на деца със специфични хранителни потребности

Благотворителен коледен базар с картички и сувенири в подкрепа на деца със специфични хранителни потребности в детските ясли и градини във Варна ще се проведе в Гранд мол на 14-ти декември и в Делта Планет мол на 14-ти и 15-ти декември от 13 до 17 часа.

Организатори са асоциация Хипофиза и Асоциация на Студентите Медици в България с подкрепата на Българска

Асоциация Цьолиакия. Каузата

на коледната

кампания тази година е издаването на рецептурник за хранене на деца със специфични хранителни потребности в детските ясли и градини

Макар че осигуряването на храненето на деца с алергии е уредено нормативно като задължение с наредби на МЗ, до момента то се случва организирано само в Община Варна. Специалистите там имат 5-годишен опит в приготвянето на такава храна и имат разработени рецепти и процедури за приготвянето й.

Въведени са 4 основни диетични режима: безглутенов; безмлечен - изключени са краве мляко, сирене, извара, кашкавал, краве масло и телешко месо; Безглутенов и безмлечен режим; безглутенов, безмлечен и с изключване на други алергени като яйце, риба и цитрусови плодове

Работи се и по процедура и обучение на медицинските специалисти за изчисляване на въглехидратите за деца с диабет, която да бъде включена в рецептурника.

В други общини има

опити за осигуряване на такова хранене, като Община Бургас е добър пример, но в масовия случай това се прави без указания от технолог, без рецепти и инструкции. В над 80 % от случаите такава храна не се осигурява. Там където това все пак се случва майката, готвачката и директорката на градината са оставени сами да откриват тайните на безглутеновото хранене.

Опитът на Община Варна показва, че след осигуряването на такова хранене децата посещаващи детски ясли и градини с такива диагнози са се увеличили от 20 на 180. Така създадената организация е дала възможност 160 деца да посещават детски заведения наравно с връстниците си, а техните родители да отиват спокойни на работа. Преди да бъде въведена тази практика децата , които изобщо посещаваха градина се водеха след закуска и се вземаха преди обяда. Това налагаше необходимостта единият родител да не работи.

Издаването на рецептурника ще даде възможност тази практика да се разпространи в детските заведения в цялата страна и ще даде възможност на стотици деца да растат заедно с връстниците си, а не изолирани вкъщи.

Можете да подкрепите децата със специфични хранителни нужди като закупите коледни картички и сувенири в Гранд мол гр.Варна

на 14-ти декември и в Делта Планет мол на 14-ти и 15-ти декември от 13:00 до 17:00 часа.

mediapool.bg