Кламер БГ - Новини: Кой се крие зад маската – една провокативна изложба на Вяра Границка

Кой се крие зад маската – една провокативна изложба на Вяра Границка

Общество

|
Четв, 07 Ноем 2019г. 08:37ч.
Кой се крие зад маската – една провокативна изложба на Вяра Границка

"Образи зад маската" – така се казва първата самостоятелна изложба на Вяра Границка в галерия "Инициали" в София.

Вяра Границка е художник, доктор по "Изкуствознание и изобразителни изкуства" в Националната художествена академия, където преподава. Наред с това от години работи като арттерапевт по преодоляване на дефицитите и насърчава по един здравословен и приятен начин хора с увреждания, аутизъм и двигателни затруднения в дневен център "Благовещение" в столицата.

Престрашава се да направи изложбата от маски след покана на нейна бивша студентка Вяра Йорданова, която е създала малката галерия. С времето тя става и място за арттерапии.

Изложбата "Образи зад маската" е един проект във формата на художествения репортаж в стила на театралния плакат, който има амбицията да каже с малко средства много неща и да събуди размисли, каза художничката на откриването на изложбата.

Историята на създаването на проекта е дълга. Първите три графики на маски са създадени преди години за едно трианале до Тайланд, но не стигат до там. Следва "преоткриването" им отново, което провокира Вяра Границка да продължи темата с добавянето на нови и нови теми към репортажа.

"Човекът зад маската, често пъти се крие зад нея. Често пъти забравя кой е отпред и кой е отзад. Дали той е с маска или това е неговата същност, както и дали се плаши от маската или се защитава с нейна помощ", каза Вяра Границка кое я е провокирало да направи тези картини.

Изложбата може да се види в галерия "Инициали" от 11 до 19 часа всеки работен ден до 18 ноември на бул. "Черни връх" 74-76.

mediapool.bg