Кламер БГ - Новини: Кетъринг с кауза

Кетъринг с кауза

Общество

|
Пет, 09 Авг 2019г. 11:07ч.
Кетъринг с кауза

Не просто кетъринг, а смислена кауза. Менюто на социалното предприятие Bon Appétit от "Светът на Мария" не е много по-различно от това, което и останалите компании в сектора предлагат. Огромната разлика е в това кой приготвя и сервира храната и напитките.

В социалното предприятие към фондацията "Светът на Мария" работят хора с интелектуални затруднения, за които това освен практика за развитие на уменията е и доход. Тези хора се учат не само на кулинарни умения, но и на трудови навици. Всички средства от услугата се влагат в усъвършенстването ѝ и в развитието на уменията на заетите в нея.

Към фондацията "Светът на Мария" има и дневен център с няколко ателиета, наречен "Светове". Там правят сувенири, сапуни, значки, украса, които продават по базари или пък изработват по поръчка. Освен това сами се грижат за чистотата в центъра, перат, гладят и подреждат, за да се научат да са самостоятелни.

"Много хора бъркат интелектуалните затруднения с аутизъм или психични заболявания", казва Соня Джонева, която е ръководител на дневния център. Допълва, че често се случвало външни посетители на излизане да споделят, че са били много притеснени преди това. Очаквали хората да викат, да са агресивни, а всъщност се срещат с усмихнати и позитивни младежи. "Тръгват си от тук и казват: "Ама то не било страшно", обяснява с усмивка Соня.

В кухнята на дневния център "Светове" професионални готвачи и хора с интелектуални затруднения работят заедно. Сн. Фондация "Светът на Мария"

Хората с интелектуални затруднения имат коефициент на интелигентност на деца между 6 и 12 години. Те не могат да правят причинно-следствени връзки, да решават сложни задачи, но могат да бъдат научени на много неща. "Тези хора не знаят, че когато навън вали, трябва да си вземат чадър или когато е топло, да си сложат дреха с къс ръкав. Но могат да бъдат научени на това", пояснява Соня. Именно това правят и в центъра, който тя ръководи. "Целта ни е да ги научим на самостоятелност. Да се осъзнаят като възрастни и другите хора също да ги приемат така. Да развият социални умения на зрели хора". Учат се и на това какви са правата им и как да ги отстояват.

Участието на хората с интелектуални затруднения в различни събития пък помага за позитивната промяна на обществото към тях и за преодоляване на предразсъдъците.

Различните готвачи

Кетърингът на Bon Appétit се приготвя от хора с интелектуални затруднения под ръководството на професионални готвачи в кухнята на дневния център към фондацията "Светът на Мария". В нея се готви и за хората, посещаващи центъра.

В петък следобед там работят трима-четирима човека. На врата има надпис, че влизането е ограничено и се допускат само хора със здравни книжки. Мястото е добре оборудвано и чисто, а готвачите посрещат непознатите с усмивки и любопитство.

В момента в социалното предприятие "Бон Апети" от "Светът на Мария" работят 10 човека с интелектуални затруднения. Сн. Фондация "Светът на Мария"

В момента се водят преговори със Столичната община за осигуряването на по-голямо пространство, където да се премести изцяло подготовката на храната за външните клиенти, обясни Соня Джонева, която е ръководител на дневния център.

В ателието по готварство, както се нарича кухнята на центъра, се трудят хора, които могат да боравят с остри и горещи предмети, да работят прави, да се справят по-бързо със задачите. В момента там са заети 10 души - помощник-готвачи, помощник-сервитьори, отговарят за снабдяването. Работата е така организирана, че всеки да прави това, в което е най-добър. Защото, както казват самите хора от центъра: "На нас някои неща са ни по-трудни".

"Обслужили сме доста събития - семинари, корпоративни събития, кафе паузи, работни обяди. Клиентите ни са основно корпоративни, но имаме ангажименти и за частни събития като сватби, а тази година за първи път имахме и абитуриентски бал", разказва Джонева. Самото социално предприятие съществува от 3 години.

"Бон Апети" участва и на кунарни фестивали. Сн. Фондация "Светът на Мария"

Освен, че работата в социалното предприятие помага за придобиването на определени умения, тя подготвя и хората за реакция в непозната среда. А среща и т. нар. "нормални" хора с тези с интелектуални затруднения. А това помага за промяната на отношението към тях и за преодоляване на предразсъдъците.

Нормална работа

Всъщност част от работата на "Светът на Мария" е да помага на хората с интелектуални затруднения да си намерят пълноценна работа. Вече няколко човека са наети в частни фирми от сферата на хранително-вкусовата промишленост, на почистването, едно момиче работи като офис асистент.

"Важното е да има среда, която да приеме човек с интелектуални затруднения", обяснява Соня Джонева. Допълва, че е важно мениджърите да знаят какви са спецификите при работа с такива хора и да знаят какво могат да им възложат. Не на последно място трябва и желание за реорганизиране на работата така, че да се намери позиция и за човек с по-ограничени умения.

Соня дава за пример едно от момичетата от центъра, което работи в кухнята на голям столичен хотел. "Веднъж я попитах какво е правила днес на работа и тя каза, че трябвало да счупи 900 яйца. Или пък да полира стотици съдове. Не, че някой друг не може да свърши това, но тя е добра в тази дейност и я възлагат на нея, а другите са занимават с по-сложни неща", разказва Джонева.

В момента дневният център "Светове" се посещава от 37 души с интелектуални затруднения. Разходки като тази до Националния исторически музей са част от активностите им през лятото. Сн. Фондация "Светът на Мария"

Две момчета от центъра пък работят в пекарна. "Те не могат да извадят храната от фурната след 30 минути, за да не изгори. Но ако фурната се настрои да се изключи след 30 минути, могат да бъдат научени да вадят тавите", обяснява Соня. Собственикът на пекарната научил момчетата също да пазаруват, да вадят фактури.

От фондацията осигуряват трудов наставник, който посещава хората на работните им места.

Към дневния център "Светове" работи и социално кафене. Адресът е в столичния кв. "Мотописта", ул. "Рикардо Вакарини" 8. Сн. Фондация "Светът на Мария"

А за да се подготвят за работа в реална среда хората от дневния център участват в програма за трудова практика. Тя включва работа като доброволци по време на различни събития. Например по време на "Киномания" трябвало да влагат допълнителни материали в програмите на събитието и после да ги поставят по столовете в залите.

Необикновени сувенири

В дневния център "Светове" има няколко т. нар. ателиета за обучение. Всеки клиент на центъра бива оценяван и се насочва към дейности, които са по силите му. Така в арт ателието работят хора, които се справят с дейности, които не изискват толкова прецизност. В ателието за продукция работят хората, които могат да шият, да лепят с горещ пистолет, да изработват по-фини детайли.

И от двете места излизат прекрасни ръчно направени сувенири и украси. През август в центъра вече кипи подготовка за Коледа. Правят се венци, гирлянди, украшения за елхата. "Имаме много покани за участие в коледни базари и се подготвяме отсега", обяснява Соня Джонева.

Част от коледната украса, която вече правят в дневния център към фондацията "Сметът на Мария". Самата фондация е създадена през 2012 г. от Цецка и Гроздан Караджови - семейството на Мария, която е жена с интелектуални затруднения. Сн. Mediapool

Самите сувенири се разработват от дизайнер, а изработката им се адаптира към възможностите на хората от центъра – най-често с разработването на шаблони, които те могат да следват.

Освен декорации в центъра се правят и ръчни сапуни. "Сега имаме поръчка за такива от бъдещи младоженци, които искат да ги подарят на гостите си", разказва Соня. За първи път получили и голяма корпоративна поръчка за изработка на книгоразделители от хартия.

Сн. Фондация "Светът на Мария"

В ателието за битови дейности пък клиентите на дневния център се учат как да се справят с неща като пране, гладене, подреждане.

Особено през лятото хората често излизат от дневния център. "Водихме ги в Националния исторически музей с градски транспорт. Не само за да разнообразим ежедневието, но и за да ги поставим в непозната среда, за да свикват с придвижването с публичен транспорт", разказва Соня.

mediapool.bg