Кламер БГ - Новини: Кафенета, галерии и музеи стават места за четене на 11 май

Кафенета, галерии и музеи стават места за четене на 11 май

Общество

|
Ср, 04 Май 2016г. 14:34ч.
Кафенета, галерии и музеи стават места за четене на 11 май

В "читателски гнезда" се превръщат кафенета, барове, галерии, музеи, кина и паркове в единадесет български града в Нощта на литературата. Популярни актьори и общественици ще четат откъси от автори на съвременната европейска литература от 18 до 22 часа на 11 май, когато се честват Св. Св. Кирил и Методий. У нас инициативата се провежда за пети път, в международен мащаб изданието ще е десето. Общо над 70 града в света ще се включат в публичните четения, съобщиха организаторите.

На всеки половин час във всяко "читателско гнездо“ ще се чете по един откъс, като посетителите ще могат да обикалят тези места и да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език. Местата за четене в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен, четците и откъсите, които ще се включат в Нощта на литературата, могат да бъдат намерени на уебстраницата на събитието и във Фейсбук.

В някои от градовете има специално издадени за целта брошури с пълното описание на местата, четците, откъсите, както и с място за събиране на печати. Събралите определен брой печат участват в томбола в края на вечерта.

Събитието е инициирано от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация "Детски книги“.

mediapool.bg