Кламер БГ - Новини: Кабинетът одобри ново ръководство на фонда "13 века България"

Кабинетът одобри ново ръководство на фонда "13 века България"

Общество

|
Ср, 07 Ноем 2018г. 15:15ч.
Кабинетът одобри ново ръководство на фонда "13 века България"

Правителството одобри нов Управителен съвет и изпълнителен директор на Националния дарителски фонд "13 века България". Причината за смяната е изтичането на 4-годишния мандат на досегашното ръководство, съобщи правителствената информационна служба.

За нов изпълнителен директор е одобрен изкуствоведа Слава Иванова, която е дългогодишен директор на Националната галерия. Тя заема поста от Митко Тодоров.

Управителният съвет на фонда се състои от деветима членове, от които четирима са министри, а останалите пет се посочват от правителството.

За председател на Управителния съвет е избран министъра на културата Боил Банов. Другите трима министри членове на фонда са образованието Красимир Вълчев, на здравеопазването Кирил Ананиев и на социалните дейности Бисер Петков.

Останалите петима членове определени от правителството са арх. Уляна Малеева - Дамянова - архитект, член на Съюза на архитектите в България, доц. Георги Лозанов - медиен експерт, който наскоро оглави дирекция "Културни комуникации" в БТА, Веселин Тодоров - изпълнителен директор на СИЕЛА, Рашко Младенов - актьор, министър на културата в служебното правителство през 2017 г. и доц. Венцислав Велев - съветник на министъра на културата, преподавател в УНИБИТ.

Те ще заемат местата на Ирина Мутафчиева, Антон Митов, Ивайло Гюров, Владимир Райчев и Мехмед Мехмед.

Фондът "13 века България" е създаден по времето на социализма през 1980 г. Първоначално е учреден като Държавно-обществената организация, а по-късно преименуван в Национален дарителски фонд "13 века България".

Досега хиляди дарители – физически и юридически лица са подкрепили българската култура и изкуство, опазването на културно-историческото наследство, образованието, науката и социално-интеграционни дейности, е посочено на сайта на фонда.

Фондът следва волята на дарителите и търси нови партньорства в национален и международен мащаб. Той е създал своя издателска програма и обявява тематични сесии за подпомагане на културата, изкуството, образованието, православните манастири и черкви, здравеопазването, социалните дейности.

Със средства на фонда са построени паметникът на Съединението в Пловдив, музеят "Земята и хората" в София, мемориалът на загиналите български войни за Обединението на България в Разград, възстановени са военни гробища в Добрич и Тутракан, реставрирани са къщите-музеи на Борис Христов и Панчо Владигеров в София и други.

mediapool.bg