Кламер БГ - Новини: Имунно откритие дава надежди за терапия срещу всички видове рак

Имунно откритие дава надежди за терапия срещу всички видове рак

Общество

|
Вт, 21 Ян 2020г. 13:57ч.
Имунно откритие дава надежди за терапия срещу всички видове рак

Ново откритие за имунната ни система може да бъде използвано за лечение на всички видове рак, сочи ново проучване на екип от Университета в Кардиф, публикувано в сп. "Нейчър" (Nature Immunology). Учените са открили метод, който унищожава рак на простатата, гърдата, белите дробове и други видове рак при лабораторни тестове.

Откритието все още не е тествано на пациенти, но изследователите твърдят, че има "огромен потенциал", пише BBC. Засега потенциалната терапия е тествана само при животни и върху ракови клетки в лабораторни условия и ще са необходими повече проверки за безопасност, преди да започнат изпитвания върху хора.

Според експерти макар откритието да е в много начален етап, резултатите са обещаващи.

Какво са открили учените?

Нашата имунна система е естествената защита на тялото ни срещу инфекции, но също така атакува ракови клетки.

Учените са търсили нетрадиционни и неоткрити досега начини, по които имунната система естествено атакува тумори. Това, което са открили е Т-клетка – имунна клетка в кръвта на хората, която може да сканира тялото и да открие има ли заплаха, която трябва да бъде премахната. Разликата с предишни открития е, че точно тази клетка може да атакува широк спектър от ракови заболявания.

Това, според изследователят проф. Андрю Сюел, дава възможност да се лекува всеки пациент.

Защо откритието е значимо?

Т-клетъчните ракови терапии вече съществуват и развитието на имунотерапията срещу рак е едно от най-вълнуващите постижения в тази област.

Най-известният пример е CAR-T терапията, която представлява живо лекарство, произведено чрез генно инженерство на Т-клетки от конкретния пациент, които се връщат обратно в тялото му за търсене и унищожаване на рака.

CAR-T може да даде невероятни резултати и да вкара смятани за неизлечимо болни в пълна ремисия.

Подходът обаче е силно специфичен и работи само при ограничен брой онкохематологични заболявания, докато за новото откритие се очаква да има успех и в лечението на солидни тумори.

Как работи новото откритие?

Т-клетките имат рецептори на повърхността си, които им позволяват да "виждат" на химическо ниво.

Екипът от Кардиф е открил Т-клетка и нейния рецептор, който може да открие и убие широк спектър от ракови клетки в лабораторни условия, включително клетки от рак на белия дроб, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката.

От съществено значение е, че подходът оставя здравите тъкани незасегнати. Как точно става това още ще се проучва.

Този специфичен Т-клетъчен рецептор взаимодейства с молекула, наречена MR1, която се намира на повърхността на всяка клетка в човешкото тяло. Смята се, че MR1 отчита нарушения метаболизъм, протичащ в ракова клетка към имунната система.

"Ние сме първите, които описват Т-клетка, която открива MR1 в раковите клетки - това не е правено досега", казва научният сътрудник Гари Долтън пред BBC.

Как терапията би работила на практика?

Идеята е да се взима кръвна проба от пациента с онкологично заболяване. Т-клетки ще бъдат извлечени и след това генетично модифицирани, така че да бъдат препрограмирани, за да произведат рецептора за намиране на рак. Обновените клетки ще се отглеждат в огромни количества в лабораторни условия и след това ще бъдат влети обратно на пациента. Това е същият процес, използван за направата на CAR-T терапиите.

Засега обаче потенциалната терапия е тествана само при животни и върху ракови клетки в лабораторни услоия и ще са необходими повече проверки за безопасност, преди да започнат изпитвания върху хора.

Какво казват експертите?

Лусия Мори и Дженаро Де Либеро от университета в Базел, Швейцария, заявиха, че изследването има "голям потенциал", но е на твърде ранен етап, за да се каже, че ще работи при всички видове рак.

"Ние сме много развълнувани от имунологичните функции на тази нова Т-клетъчна популация и потенциалната употреба на техните рецептори в терапия с туморни клетки", коментираха те.

Даниел Дейвис, професор по имунология в Манчестърския университет заяви, че това са много базови изследвания и не са близо до реални лекарства за пациентите.

"Няма съмнение, че това е много вълнуващо откритие, както за напредване на основните ни познания за имунната система, така и за възможността за бъдещи нови лекарства".

mediapool.bg