Кламер БГ - Новини: Изчакайте и си поемете дъх: Как да се справим с потока от (дез)информация?

Изчакайте и си поемете дъх: Как да се справим с потока от (дез)информация?

Общество

|
Пон, 23 Март 2020г. 13:40ч.
Изчакайте и си поемете дъх: Как да се справим с потока от (дез)информация?

Хората са залети от информация за пандемията от коронавируса, което често прави трудно да се разграничат фактите от измислицата и слуховете от преднамерените опити за заблуда.

Вече се разпространяват есемеси, предсказващи поставянето на цялата страна под карантина, заедно с постове в социалните медии, които съобщават на хората, че един от начините да бъдат тествани за вируса е да дарят кръв или предупреждаващи, че комарите могат да разнасят заразата. Всичко това не е вярно.

Подобни заблуди могат да застрашат общественото здравеопазване, да породят объркване и страх, и да попречат на важната информация да стигне до хората по време на криза. Асошиейтед прес опроверга много подобни твърдения, включително и едно за това, че бананите вероятно предпазват хората от заразяване с вируса и друго, че актьорът от филма "Хари Потър" Даниъл Радклиф е дал положителна проба за болестта.

С Ковид-19, болестта причинена от вируса, се заразиха хиляди хора по целия свят, но обикновено тя се проявява само с леки и умерени симптоми, като треска и кашлица. За по-възрастните и хората със съпътстващи здравословни проблеми, тя може да доведе до усложнения и понякога до смърт. Повечето хора обаче се възстановяват.

Какво можем да направим, за да отсеем фактите от дезинформацията:

Проверете източника

Склонни сме да повярваме на нещо, което ни казват приятелите ни и това е част от човешката природа. Ето защо се разпространяват слухове и дезинформацията залива социалните медии. Това обяснява също защо препредаваните есемеси, предупреждаващи за общонационална карантина, имат такъв ефект: Всеки ги научава от приятел на приятеля, който "познава някого".

Пазете се от звучаща важно информация, която не идва от ясен, авторитетен източник, като местни правителствени служби и здравни власти, или от национални и международни здравни организации като Центровете за контрол и превенция на заболяванията /ЦКПЗ/ и Световната здравна организация /СЗО/. Постовете в социалните мрежи могат също да твърдят, че някой политик е казал или направил нещо. Можете да проверите подобна информация, като се осланяте на утвърдени медии или на личните проверени акаунти в социалните медии на кандидатите.

Здравните организации

Главните здравни организации в САЩ и другите страни, заедно със СЗО, са някои от най-надеждните източници на информация за епидемията. Те предоставят актуални статистически данни, съвети и насоки за всичко от дезинфекция на дома ви до борба със стреса.

Доктор Джесика Джъстман, експерт по заразни болести в Колумбийския университет, каза, че огромни количества информация в интернет за епидемията от коронавирус бързо може да наводнят мрежата. Това е една от причините, поради които тя насърчава хората да проверяват сайтовете на ЦКПЗ и СЗО.

"Това не е просто дезинформация, а е също липса на достоверна информация", каза Джъстман и добави: "Има толкова много информация, че хората просто казват "Не мога да го чета, това ме кара да се притеснявам още повече".

"Отидете направо към източника", каза тя. "ЦКПЗ предоставят отлична информация".

В същото време се пазете от измамници, които се възползват от авторитета на ЦКПЗ и други организации, и говорят от тяхно име.

Действайте като журналист

"Всички в момента се опитват да разберат: Какво се случва? Какво трябва да знам? На кого мога да имам доверие?", каза Джон Силва, директор по обучението в Проекта за информационна грамотност, базирана във Вашингтон неправителствена организация, която работи с преподаватели, обучаващи студенти как да се ориентират в новините.

Силва каза, че всеки търсещ точна информация за вируса трябва да действа малко като журналист и да проверява подозрителни твърдения.

Пазете се от информация от групи или новинарски организации, които не познавате. В някои случаи групите, стоящи зад дезинформацията, създават сайтове и акаунти в социалните медии, изглеждащи като тези на регистрирана новинарска организация. Помнете, че има разлика между новини и коментари. Новините трябва да съдържат източника на информацията. Ако няма източник или позоваване, трябва да се усъмните.

Освен търсенето на авторитетни източници журналистите търсят също потвърждение на информацията от множество различни източници. Дори ако една медия отначало е единствена в съобщаването на голямо събитие, други скоро ще я последват. Ако това не се случи, то може да послужи като "червена лампичка".

Изчакайте и си поемете дъх

Проучване от 2018 г. на изследователи от Масачузетския технологичен институт установи, че фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските, често много по-бързо. Това се дължи на факта, че те са предназначени да привличат вниманието на хората чрез провокиране на емоциите им като страх и гняв. Изследователите, които изследваха как фалшивите новини се разпространяват в Туитър, установиха също, че дезинформацията се разпространява бързо, защото хората я препредават, а не заради фалшиви акаунти. Лесно е нещо да ви грабне вниманието и да споделите ужасяващо заглавие преди да сте изчели придружаващата статия. Но да изчакате, преди да споделите това, може да ви спаси от неудобно положение, и да предотврати заблуждаващата информация, да се разпространи по-нататък.

Не вярвайте на всичко, което виждате

Лоши актьори и тролове се опитват да използват страховете на хората от коронавируса чрез използване на различни техники за предизвикване на объркване. Статиите с фалшиви новини са само малка част от това.

Снимки и видеа могат да бъдат редактирани и променяни, а истински изображения могат да бъдат представяни извън контекста. Още веднъж е редно да проверите източника. Търсачката на изображения на Гугъл може да помогне да откриете произхода на снимката. За видеа, проверете кой ги е качил, дали е случаен потребител? Или медия? Или Центровете за контрол и превенция на заболяванията?

Американците са длъжни да не влошават и без това тревожната ситуация чрез разпространяване на дезинформация, която може да разтревожи други хора или да ги изложи на риск, каза д-р Рут Паркър, общопрактикуващ лекар в Университетското медицинско училище "Емъри" в Атланта и експерт по здравно образование.

"Времената са страшни", каза Паркър и добави: "Не искаме да наливаме масло в огъня. Надеждната информация няма да ни излекува, но ще ни помогне да се успокоим".

По БТА

mediapool.bg