Кламер БГ - Новини: Изложба в подкрепа на донорството

Изложба в подкрепа на донорството

Общество

|
Четв, 10 Окт 2019г. 16:07ч.
Изложба в подкрепа на донорството

Изложбата “Да дариш живот“, която е част от информационна кампания в подкрепа на донорството, беше открита в парковото пространство до лятно кино НДК в четвъртък.

Кампанията се организира в партньорство между фармацевтична компания “Астелас“, Изпълнителна агенция “Медицински надзор“, Нов български университет (НБУ) и Българското дружество по нефрология. Целта на кампанията е да привлече общественото внимание към проблема с липсата на достатъчно донори и да акцентира върху ползите от донорството, тъй като 1 донор може да спаси 8 човешки живота.

Инициативата се реализира по повод Европейския ден на донорството, който се отбелязва на 12 октомври.

Около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за органи. Други 35% от пациентите остават в списъка на чакащите, а само 30% са трансплантирани. В същото време органите на един донор могат да спасят до 8 живота, а ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10.

По данни на Изпълнителна агенция “Медицински надзор“ близо 1 200 души чакат трансплантация на органи. От тях най-много са тези, които се нуждаят от бъбреци - 1 032 човека, 52 от нов черен дроб, 41 от сърце, 18 от бял дроб, 10 от панкреас. Общо 45 са трансплантациите на органи от трупни и живи донори за 2019 г. към този момент в България.

Всяка година броят на хората, които са в листата на чакащите, се увеличава. Причините за това са застаряващото население, замърсяването на околната среда, нездравословния начин на живот и др. Тъй като броят на донорите намалява с всяка изминала година, много хора, които имат нужда от орган, за да живеят, не успяват да го дочакат.

Председателят на Българското дружество по нефрология проф. д-р Емил Паскалев посочи, че трябва да се извършват много повече трансплантации, тъй като чакащите са наистина много.

Освен това по думите му в листата на чакащите за трансплантация на бъбрек трябва да има 10 пъти повече хора или около 10 000 души. “Трябва да сме убедени в необходимостта от донорството и това е много по-важно от административната част. Как ще го наредим наистина има значение, но не чак толкова много. Един човек като е убеден, че това нещо може да го направи и трябва да го направи, оттам нататък нещата са по-леки и по-лесни“, смята той.

В изложбата, която може да бъде видяна в парковото пространство до лятното кино на НДК, са включени общо 26 проекта на студенти от бакалавърска програма “Визуални изкуства“, модул “Плакат и рекламен дизайн“ и модул “Графика и илюстрация“ в НБУ с преподаватели доц. д-р Калина Христова и асистент Дамян Дамянов.

Най-добрите творби, спечелили първите три места в конкурса, посветен на темата за донорството, бяха обявени на тържествена церемония в литературен клуб “Перото“. Студентите от НБУ Александра Попова, Мирела Андонова и Габриела Янчева бяха отличени с плакети.

mediapool.bg