Кламер БГ - Новини: За 9 септември: Фонтанът недалеч от Руския център в София осъмна в червена боя

За 9 септември: Фонтанът недалеч от Руския център в София осъмна в червена боя

Общество

|
Пон, 09 Септ 2019г. 14:14ч.
За 9 септември: Фонтанът недалеч от Руския център в София осъмна в червена боя

Фонтанът в Докторската градина, който се намира недалеч от Руския културно-информационен център, осъмна боядисан с червена боя и поставен чаршаф с надпис, сякаш изписан с кръв: "Честит празник 9.09.1944 г., неблагодарници".

Автор на инсталацията е скулпторът Андрей Врабчев, който в Деня на шегата 1 април издигна на софийския площад "Гарибалди" статуя на премиера Бойко Борисов, наподобяваща Владимир Ленин. Паметникът беше със светещи червени очи и вградена тонколона, от която звучаха популярни реплики на министър-председателя като "Сongratulations".

Врабчев съобщи, че за оцветяването на фонтана е използван безвредният железен оксид, който няма да замърси трайно шадравана.

Той обясни, че целта на инсталацията е да се сложи край на противоречията, които днешният ден предизвиква.

"Изкуството и политиката са свързани там, където моралът стои. Не смятам, че истината може да е пречка между хората и държавите. Напротив - когато тя се каже, няма повод за пречки", коментира Врабчев пред бТВ.

Инсталацията е наречена "Кървава баня" и се появява паралелно с организираната от руското посолство изложба, посветена на "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Българското Министерство на външните работи реагира остро на тази инициатива, заявявайки, че щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Източна Европа половин век репресии В резултат на това надсловът на изложбата бе сменен с "Пътят към Победата - исторически източници разказват", но в обявата остана оспорваната дума "освобождение", от която руското посолство не се отказа.

Друга важна подробност е, че изложбата се открива на 9 септември – денят, когато Съветската армия окупира България, представяйки този акт за "освобождение". Мястото на документалната експозиция е Руският културно-информационен център.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини българските власти, че опасно пренаписват историята.

На фона на нестихващата полемика Андрей Врабчев коментира пред "България Оn Аir":

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизъм. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава".

"Това не е празник, това е черна дата в българската история. Докато не бъде даден истинен отговор, няма да може да се получи това помиряване в обществото, към което от 30 години се стремим. Хронични състояния могат да бъдат излекувани само през криза", добави Врабчев, който определи позицията си като "морална, а не толкова политическа".

Пред "Свободна Европа" той определи датата 9 септември 1944 г. като "кървава баня" По тази причина според него тази дата датата не трябва да се крие зад маската на антифашистката борба.

mediapool.bg