Кламер БГ - Новини: Държавата плаща за реставрация на старите къщи, но малцина знаят

Държавата плаща за реставрация на старите къщи, но малцина знаят

Общество

|
Съб, 10 Ноем 2018г. 09:33ч.
Държавата плаща за реставрация на старите къщи, но малцина знаят

През 1852 г. във Варна се заселва Анж Мари Дюрони – италиански търговец. Строи внушителна за това време къща, която през 1867 година става консулство на Испания. Това е първото чуждо консулство у нас след Освобождението. Днес в достолепната сграда на 150 години живеят наследниците на Дюрони. Къщата на бул."Приморски" 67 е единствената частна сграда паметник на културата, получила пари от държавата тази година, за да върне предишния си блясък. Става дсума за 42 303 лв. с ДДС. В момента текат довършителните работи, които трябва да приключат до края на ноември, разказа Тони Стоянов, един от собствениците на имота, пред Mediapool.

Министерството на културата има малко известна за обществеността програма, по която финансира възстановяването на частни сгради паметници на културата. В същото време кметове не спират да се оплакват как не могат да направят нищо по отношение недвижимите културни ценности, които са частна собственост. Голяма част от тези сгради вече са руини, други са безвъзвратно изгубени.

Mediapool попадна на "тайната" програма на Министерството на културата случайно, търсейки документи по друг въпрос на сайта на ведомството.

Самият Тони Стоянов разказа, че също не е знаел за тази възможност. Казал му негов познат, който дори му разпечатал и заявлението от портала на министерството, за да кандидатства. 59-годишният инж. Стоянов попълнил документите и ги подал. Смята, че му е провървяло страшно много, защото срокът за кандидатстване е бил кратък, тъй като получил информацията късно - след удължаването на първоначално обявения срок. Обяснява си успеха с факта, че е имал пълния набор от документи, набавени в продължение на няколко години. Най-важният от тях е готов проект за реставрация и консервация, който да е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Изваждането само на този документ му е отнело около две години.

Няма яснота за какви други обекти са били подадени искания за финансиране заедно с къщата на някогашното испанско консулство във Варна. Министерството на културата не даде информация на Mediapool. Отговорът беше, че от години ведомството финансира реставрацията и консервацията на стари частни къщи. Даден е пример, че през 2017 г. са отпуснати средства за възстановяването фасадите на Горно Ослековата къща в Копривщица и на къщата на столичната улица "Екзарх Йосиф" № 10 (в близост до Централни хали). Сумите не са посочени. Mediapool не успя да открие списък с финансирани обекти по малко известната за широката публика програма за други години, освен за 2018 -а.

Програмата

Програмата, по която държавата финансира реставрацията на частни сгради - паметници на културата, се нарича "Опазване на недвижимото културно наследство". Нейният бюджет за тази година е 5 млн. лв.

Не всички средства обаче отиват за реставрация и консервация на обекти. За тази година са отделени малко над 1 млн. лв. С тях са финансирани общо 19 обекта, които са недвижими културни ценности. Те са избрани от общо 32, които са кандидатствали, става ясно от отговора на Министерството на културата.

От тях два обекта са от световно значение. Единият е Рилският манастир, на който е направен сеизмичен мониторинг (11 580 лв.). Другият е Мадарският конник, за който са отпуснати 10 980 лв. за мониторинг на пукнатини, засягащи устойчивостта на релефа. Останалите финансирани недвижими културни ценности са от национално и местно значение. Единствено къщата във Варна е недвижима културна ценност, за които не е определена категория.

Целта на програмата за културното наследство е да се въведат европейски модели за опазването и интегрирането му в съвременния живот. Очакванията са това да подпомогне развитието на културния туризъм, който през последните години отбелязва ръст.

Общо над 40 000 са недвижимите културни ценности у нас, от които над 490 са с национално значение, каза зам.-министърът на културата Амелия Гешева. Няма яснота колко от тях са собственост на частни лица, нито колко от тях се нуждаят от реставрация и консервация. Очакванията са с изготвянето на регистъра на културните ценности и тяхната дигитализация, да се събере необходимата информация.

Последните месеци Mediapool публикува серия материали, базирани на официална информация от различни институции, за бюрократичния хаос и управленско безсилие и безхаберие, които обричат на разруха старинни сгради в София, Велико Търново, Пловдив и други градове.

Как се кандидатства

Правилата за кандидатстване по програмата са вътрешни и са утвърдени от министъра на културата.

Всяка година до 30 януари на интернет страницата на МК трябва да се обяви срокът за подаване на заявленията до министъра на културата за финансиране на консервация и реставрация на недвижими културни ценности. Тук попадат и старите къщи, които са частна собственост и са културни паметници.

В заявлението трябва да се посочат мотивите за финансиране на необходимите дейности. Те трябва да бъдат изпълнени до 15 ноември на същата година, предвиждат правилата.

При кандидатстване е необходимо наличие на съгласувана по реда на Закона за културното наследство проектна документация и количествено- стойностна сметка. Това изискване се отнася и за собствениците на стари къщи- паметници на културата. Те задължително трябва да имат изготвен проект, който да е съгласуван с НИНКН, за да бъдат одобрени.

Комисията разглежда само заявления, подадени с пълен комплект документи. Тя трябва да излезе с решение до 10 април. То се утвърждава от министъра на културата и се публикува на сайта на МК.

Оценяването

Решението кой да получи пари се взима от комисията на базата на пет критерия. Това са степен на застрашеност, значимост на обекта, технологична необходимост, перспектива за ползване за нуждите на културния туризъм и необходимост от "инструментален мониторинг". Последното е правено през тази година за Рилския манастир (за земетръс) и Мадарския конник (за пукнатини по скалата).

Предимство се дава на обектите, които се нуждаят от укрепване с цел предотвратяване на по-нататъшното им увреждане или разрушаване.

Именно по този критерий къщата на Яворов на столичната улица "Раковски" би могла да получи финансиране, вместо да се търсят сложни схеми за компенсиране на собствениците й. Заместник-министърът на културата Амелия Гешева беше попитана от Mediapool защо държавата не подпомогне по тази програма възстановяването на къщата на Яворов, която е обявена за публична продан. Отговорът беше, че не е ясен кой е нейния собственик.

За 2019 г. е заложено увеличение с половин милион лева на бюджета на програмата за опазване на недвижимите културни ценности и той ще достигне 5.5 млн. лв., каза Гешева. Така че, не е вярно твърдението, че няма пари за култура, изтъкна тя. Според нея културните институти – общини, музеи и частни лица, трябва да бъдат по-активни.

mediapool.bg