Кламер БГ - Новини: Дигитално изкуство заменя "Бронзовата къща" в центъра на София

Дигитално изкуство заменя "Бронзовата къща" в центъра на София

Общество

|
Пет, 08 Фев 2019г. 13:22ч.
Дигитално изкуство заменя "Бронзовата къща" в центъра на София

Високотехнологична интерактивна инсталация ще бъде поставена на мястото на мавзолея в центъра на София. Тя е озаглавена "Един човек" и ще представлява 12-метрова стоманена конструкция, на която ще бъдат поставени 56 LED екрана, съобщиха от Столичната община.

На тях ще се показват кадри от ежедневието на площад "Александър Батенберг" и данни за София. Изображенията ще бъдат генерирани от компютърен алгоритъм и ще представят отражение на града в реално време.

Автор на инсталацията е художникът и сценограф Венелин Шурелов. Неговото предложение е първото избрано по програмата "Навън", гласувана от Столичния общински съвет.

Програмата има за цел да финансира временни инсталации от сферата на съвременното изкуство, които да се показват на мястото на взривения мавзолей. Идеята за програмата дойде, след като на мястото беше поставена инсталацията "Бронзовата къща", която предизвика доста спорове. Тя не беше избрана с конкурс, а одобрена по предложение на Австрия.

Новият проект - на Венелин Шурелов, е одобрен от 15-членна комисия, която е оценявала общо 18 предложения.

По програмата "Навън" ще бъдат осигурени 81 100 лв. за осъществяването на проекта, а LED екраните ще бъдат предоставени от автора на Столична община за развитие на платформа за екранни изкуства.

Преди да се стане факт, предложението трябва да бъде одобрено от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, от Направление "Архитектура и градоустройство" в Столичната община, а след това и от Столичния общински съвет.

Венелин Шурелов е завършил "Сценография" в Националната художествена академия и е съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства" във висшето училище.

Той е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са "Машина за рисунки" (2005), "Фантомат" (2008), Orthoman (2009), Tabula Rasa (2010), "Стрелбище" (2012), "Ротор" (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира кибер лекцията Man Ex Machina, а през 2016 г. поставя пърформанс инсталацията Post-Everything, като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.

Шурелов спечели и конкурса на Министерството на културата за българска инсталация в Брюксел по случай българското председателство на Съвета на ЕС.

Неговите проекти включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория.

Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

mediapool.bg