Кламер БГ - Новини: Десета година Виктория и Георги остават най-предпочитаните имена

Десета година Виктория и Георги остават най-предпочитаните имена

Общество

|
Пет, 04 Ян 2019г. 14:59ч.
Десета година Виктория и Георги остават най-предпочитаните имена

В продължение на десет години най-предпочитаните сред родителите имена за наследниците им са Виктория и Георги, което отстъпва лидерството на Александър само през 2016 г., за да оглави отново година по-късно и досега класацията на най-често избираното у нас име за момче.

Това сочат данни на Националния статистически институт за периода 2008-2018 г., разпространени в петък.

Заедно с традиционните български имена започват да се налагат и такива, които са популярни в целия свят като Александър, Мартин, Виктор или като София и Никол, като имената при момичетата да далеч по-разнообразни.

Второто място твърдо се държи от Мария при момичетата и Александър при момчетата.

Като цяло обаче най-много мъже в България се казват Георги – близо 161 хил. души, следвани от Ивановците – над 151 хил., и Димитър – 118 хил. души.

При жените най-много са Мариите – 113 хил. души, от дамите с име Иванка – 57 хил., а на трето място са носещите името Елена – над 52 хил.

Едни от най-често срещаните 10 имена на момичета през 2008 г. - Теодора и Гергана, през 2018 г. са изместени от София и Дария, които са били съответно на 20-о и 48-мо място преди 10 години.

В сравнение с 2008 г., когато Николай, Виктор и Кристиян са били сред първите 10 имена, сега те отстъпват местата си на Калоян, Теодор и Борис, който от 20-а позиция отива на четвърта.

На-много българи честват имен ден на Цветница – близо 371 хиляди. След това са празнуващите на Ивановден – почти 360 хил. души, на Архангеловден – почти 265 хиляди, и на Стефановден – над 258 хил. души. На Гергьовден черпят за името си 232 хил. души, а на Успение Богородично – 201 хил. души.

През януари най-много - близо 780 хил. българи, празнуват името си на Васильовден, Йордановден (Богоявление), Ивановден, Антоновден и Атанасовден, а през декември най-често има поводи за почерпка заради името - всеки втори ден се случва това.

mediapool.bg