Кламер БГ - Новини: Депресията ускорява стареенето на мозъка

Депресията ускорява стареенето на мозъка

Общество

|
Пон, 18 Фев 2019г. 10:52ч.
Депресията ускорява стареенето на мозъка

Учени от Йейлския университет установиха, че депресията може значително да ускори стареенето на мозъка и влошаването на когнитивните способности с напредването на възрастта, а също да допринесе за развитие на болестта на Алцхаймер, съобщава MedicalXpress.

Специалистите разработили нов метод за сканиране на мозъка. В организма на пациент се вкарва радиофармацевтик, използван за контраст. Той се свързва с определен протеин в синаптичните връзки, който участва в предаването на сигнали през синапсите. При позиционно-емисионна томография веществото изпуска гама-кванти, които се регистрират от детектор.

Оказало се, че у засегнатите от депресия пациенти плътността на синапсите е по-малка, отколкото у здравите участници на същата възраст. При това симптомите, като например нарушаване на вниманието и загуба на интереса към занимания, които по-рано са били приятни, били пряко свързани с разпределението на контактите между невроните.

Специалистите заключили, че депресията ускорява стареенето на централната нервна система, но за потвърждаване на тези изводи все пак ще са нужни допълнителни изследвания.

mediapool.bg