Кламер БГ - Новини: Глобалната мрежа world wide web навърши 31 години

Глобалната мрежа world wide web навърши 31 години

Общество

|
Четв, 12 Март 2020г. 10:19ч.
Глобалната мрежа world wide web навърши 31 години

На днешния ден - 12 март, се навършват 31 години от създаването на глобалната мрежа world wide web (www) - отворената технология, която е в основата на уебсайтовете и множество приложения и услуги, използвани ежедневно от всички нас.

Днес мнозина не си дават сметка колко различен можеше да бъде интернет, и светът като цяло, ако явлението world wide web не беше се появило на бял свят.

Създадена от сър Тим Бърнърс-Лий, по онова време инженер в Европейската организация за ядрени изследвания CERN, уеб технологията се разпространява изключително бързо по целия свят.

Това, което се случва на днешната дата е публикуването на документа Information Management: A Proposal на сър Тим Бърнърс-Лий, в който за първи път е представен world wide web.

Тогава проектът има за цел да подпомогне работата на научната институция и малцина си дават сметка какво колосално влияние ще има върху технологиите и почти всяка друга област. Две години по-късно ученият представя www в няколко технологични дискусионни групи и останалото е история.

Макар мнозина да си мислят, че уеб и интернет са взаимно заменяеми понятия, те са различни.

В основата на world wide web е отворената архитектура от уеб страници и хипервръзки, както и свободни за използване технологии като HTML (HyperText Markup Language), JavaScript и PHP (PHP: Hypertext Preprocessor, тясно свързани с философията на отворения код.

Уеб страниците могат да съдържат текст, изображения, видео и разнообразно друго съдържание, както и множество функционалности. Същественото в случая е, че тези отворени стандарти са достъпни за всички и всеки браузър може да отвори всяка страница, хоствана някъде по света.

За разлика от други затворени онлайн технологии, при които е необходимо потребителят да разполага със специфично приложение, инсталирано на компютъра, за да достигне до определени ресурси.

"Именно този отворен модел е причина за бързото развитие на интернет, което днес обхваща целия свят и е променило живота на милиарди хора. Ако всичко това не се беше случило, най-вероятно интернет щеше да е много по-затворена и ограничена в развитието си мрежа, в която нямаше да имаме възможност с такава лекота да създаваме собствени сайтове и да представяме толкова лесно своите идеи, продукти, услуги и послания пред целия свят. Днес всеки може да има свое собствено място в уеб. Изграждането на сайт става все по-лесно и достъпно, като това допълнително допринася за обогатяването на уеб с повече полезна и разнообразна информация", казва Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания "СуперХостинг.БГ".

Според нея, без world wide web вероятно мрежата щеше да съществува под много различна форма и вместо повече от милиард уебсайтове днес, щяхме да разполагаме с далеч по-малък набор от приложения и услуги.

mediapool.bg