Кламер БГ - Новини: Виртуални пасища повишават млеконадоя на руски крави

Виртуални пасища повишават млеконадоя на руски крави

Общество

|
Ср, 27 Ноем 2019г. 17:32ч.
Виртуални пасища повишават млеконадоя на руски крави

Каски за виртуална реалност, пригодени за крави, които симулират обстановка на пасища и "успокояват" животните с цел увеличаване на млеконадоя, е ползвала ферма от Подмосковието, съобщиха от руското Министерство на земеделието.

Със специално пригодените за главите на добитъка системи за виртуална реалност кравите са попадали в летни пасища чрез симулационна програма. Така те се успокоявали и подобреното им емоционално състояние водело до даването на повече и по-качествено мляко.

"Глобалната тенденция към повсеместна компютризация значително опростява работните процеси в много сфери и позволява да се достигат невиждани досега резултати. Руските производители на мляко не изостават от световните стандарти и даже са готови да предложат на пазара нови и неочаквани решения", пише в прессъобщението на руското министерство.

В него се посочва още, че освен на физическите потребности на животните вече се отделя по-голямо внимание и на емоционалното им състояние на животните. Дава се пример как американски фермери монтират в оборите автоматично въртящи се четки, които масажират кравите. В Европа използват роботизирани системи за осигуряване на максимално свободно придвижване на добитъка из фермата.

"Руските, и в частност от Подмосковието, производители разполагат аудио оборудване, за да пускат класическа музика, тъй като релаксиращият й ефект влияе положително на млеконадоя", посочват от агроведомството.

В допълнение било решено ИТ-специалисти в сътрудничество с ветеринарни лекари и консултанти по производството да адаптират човешки VR-очила, отчитайки особеностите на кравешкия череп. Опирайки се на многобройни изследвания на зрението на едрия рогат добитък, които сочат по-доброто възприемане от кравите на оттенъците на червената част от спектъра и по-слабото на сините и зелените тонове, архитектите на виртуалната реалност създали уникална програма, имитираща лятно поле.

По време на провеждане на първия експеримент било отчетено намаляване на тревожността и повишаване на общата емоционална настройка на стадото, заявяват от руското министерство.

Влиянието на VR-очилата върху млечната продуктивност на кравите обаче подлежи на по-нататъшно комплексно изследване. При запазване на положителната динамика на наблюдението изследователите смятат да увеличат мащабите на проекта и да модернизират руската сфера на млечното производство.

mediapool.bg